Naamgeving van de zevende zoon
Naamgeving van de zevende zoon Foto: Ingezonden

Lezing over gebruiken bij naamgeving

dinsdag 14 mei 2024 20:00

Hans van den Broek geeft op uitnodiging van Erfgoedvereniging Son en Breugel op dinsdag 14 mei om 20.00 uur in het Vestzaktheater een lezing over het geven van namen met een bijzondere betekenis; de zevende zoon moest Louis heten. 

In het zuiden van Nederland bestond een gebruik om de zevende zoon Louis te noemen. Het begint ermee dat alleen aan een zevende zoon van een zevende zoon geneeskrachtige gaven worden toegeschreven. Dan verwatert het gebruik en is het niet langer een zevende zoon maar het zevende kind in het gezin dat Louis(e) wordt genoemd. 

De naamgeving van zevende zonen/kinderen en allerlei hiermee samenhangende rituelen blijkt uiteindelijk in heel Europa bekend. Maar bij een zevende zoon/kind komen ook andere namen in beeld.

Ook zien we andere gebruiken bij het geven van een naam. Zo kwam vernoeming naar een speciale heilige om ziekte te voorkomen in beeld en we herkennen bijvoorbeeld ook speciale namen om een kind voor te bestemmen voor hetzelfde vak als de vader had, met name in doktersfamilies, zoals Cosmas of Galenus. Ditzelfde zien we o.a. ook bij de naamgeving van vondelingen.

Hans van den Broek (1949, ’s-Hertogenbosch) was van 1980 tot 2015 radioloog in het Elkerliekziekenhuis in Helmond. Hij geeft inmiddels al ruim 30 jaar lezingen over diverse onderwerpen. In de afgelopen jaren heeft hij meer dan 250 voordrachten gehouden.

U bent van harte uitgenodigd om op 14 mei deze lezing bij te wonen. De zaal is vanaf 19.30 uur geopend. Aanvang van de lezing is 20.00 uur. Voor leden van de Erfgoedvereniging Son en Breugel is de toegang gratis, van niet-leden wordt een bijdrage van € 5,-  gevraagd.  

Locatie