Afbeelding
Foto: ©IVN Son en Breugel

Bestrijd samen met IVN de eikenprocessierups met gratis nestkastje

Algemeen Algemeen

Son en Breugel - Het IVN in Son en Breugel heeft in 2019 met de schoolkinderen van vier basisscholen in het dorp zo’n 200 mezen-nestkasten gemaakt, die rond de scholen zijn opgehangen. Vorig jaar zijn er in samenwerking met de gemeente 150 nestkastjes uitgedeeld aan natuurliefhebbers in ons dorp. Mezen zijn heel nuttig in de strijd tegen de eikenprocessierups. Ze zien de rupsen als een lekker hapje.

Dit jaar willen de gemeente Son en Breugel en het IVN verder gaan om de processierups op een natuurlijke manier te bestrijden: er zijn weer 140 nestkasten gratis beschikbaar voor inwoners van Son en Breugel. Door meer nestkasten te plaatsen kan de populatie mezen zich verder ontwikkelen. Op zaterdag 12 maart delen IVN-vrijwilligers de kastjes uit bij het IVN-gebouw.

In aanmerking komen

Wil jij in jouw tuin ook een gratis nestkast voor een mees ophangen? Ga naar www.ivn.nl ‘afdeling Son en Breugel - aannmelden nestkastjes’ en vul het formulier in. Je ontvangt automatisch een bevestiging. Op zaterdag 12 maart haal je het nestkastje op tussen 10.00 en 12.00 uur of tussen 13.00 en 15.00 uur bij het IVN-gebouw, St.-Genovevastraat 37 in Son en Breugel). Het uitdelen wordt in de buitenlucht gedaan, vóór de ingang van het IVN-gebouw.

Onderhoud
Bij het nestkastje ontvang je een instructie over de juiste manier van ophangen en het onderhouden. Het is belangrijk om een nestkastje in het najaar (eind oktober) van binnen met heet water te reinigen. Zo verwijder je resten van oude nesten en eventuele parasieten. Het nestkastje is daarna klaar voor het overwinteren van de mezen.