In de Apollolaan werd ook zwerfafval opgeruimd
In de Apollolaan werd ook zwerfafval opgeruimd Foto: Wil Feijen

Zakken vol zwerfafval opgeruimd in en om Son en Breugel

Algemeen Activiteit

Son en Breugel - Het zwerfafval dat in en rondom Son en Breugel in de natuur lag, is zaterdag 19 maart door een groot aantal vrijwilligers weer opgeruimd; zakken vol met sigarettenpeuken en -pakjes, plastic flesjes en verpakkingsmaterialen. Ondanks dat sinds vorig jaar veel straten en wijken ‘geadopteerd’ zijn door dorpsgenoten, zijn vrijwilligers zaterdag 19 maart op de Landelijke Opschoondag gewapend met grijper en afvalzak de wijk ingetrokken.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen


In ’t Zand gingen vrijwilligers de wijk in en hebben vele zakken vol zwerfafval opgeruimd. Het viel de vrijwilligers op dat de doorgaande routes erg vervuild zijn. “Dorpsgenoten houden hun eigen straatjes wel schoon, maar hoe meer een weg algemeen gebruikt wordt, hoe meer deze vervuild is”, laat vrijwilliger Nicolien Tournoij uit ’t Zand weten. Aan het afval te zien zijn rokers de grootste vervuilers. “Die laten veel sigarettenpeuken en -pakjes achter in de natuur, maar ook mensen die graag energiedrank drinken kunnen er iets van. En verder hebben we veel verpakkingsmaterialen van snoepjes en fastfood opgeruimd. Wat opviel is dat er dit jaar minder mondkapjes en plastic flesjes op de grond lagen”, aldus Nicolien.

Ingrid en Erik van Kronenburg hebben zaterdag 19 maart met alle vrijwilligers het Brabants Vennenpad nagelopen. Ingrid: “Ik ben wel trots op de wandelaars, want het afval ligt vooral langs mountainbikepaden, fietspaden en wegen en bij bankjes. We hebben nauwelijks afval gevonden in de natuur, behalve dan plaszakdoekjes van dames. En op een paar plekken lag een spoor van snoeppapiertjes. In totaal hebben we ruim 6 kilo opgehaald langs het Brabants Vennenpad van Son en Breugel naar Sint-Oedenrode. We hebben in Son en Breugel alleen de stukken gedaan die niet door anderen zijn ‘geadopteerd’. Ook werden er ’s morgens in de Apollolaan zakken gevuld met zwerfafval.

Zwerfafval opruimen tijdens Landelijke Opschoondag
Zwerfafval opruimen tijdens Landelijke Opschoondag
Zwerfafval opruimen tijdens Landelijke Opschoondag
Resultaat van de vrijwilligers in 't Zand
In de Apollolaan werd ook zwerfafval opgeruimd