Ranomi is een van de vijfduizend deelnemers
Ranomi is een van de vijfduizend deelnemers Foto: Giti Entezami

Als jongste deelnemer gaat Ranomi de Alpe d’HuZes trotseren

Algemeen Evenement

Son en Breugel - Sinds 2020 kijkt Laura van Raaij uit naar het moment dat ze de Alpe d’HuZes mag beklimmen, en nu is het dan eindelijk zover. Dochter Ranomi Verhagen wilde ook mee en is nu oud genoeg om deel te mogen nemen aan deze wereldbekende tocht; Ranomi is net twee maanden zeven jaar, de minimumleeftijd van een deelnemer aan de Alpe d’HuZes.

Redacteur: Maury Senden
Fotograaf: Giti Entezami

“Ik ben de jongste, en dat is echt supercool”, laat ze weten. Enthousiasme ontbreekt niet bij Ranomi; ze is elke dag aan het trainen en loopt samen met haar moeder rondjes in de buurt van haar huis in het buitengebied van Son en Breugel. Stilzitten doet deze sportieve meid niet. “Paardrijden en voetballen doe ik ook elke week”, licht ze toe.

Voor oma
Drie jaar geleden overleed de oma van Ranomi aan kanker, en daarom wil ze nu voor haar de berg op lopen. “Wij doen dit voor mijn moeder, en Ranomi’s oma, maar zeker ook voor iedereen die met deze rotziekte te maken krijgt. Bijna iedereen kent wel iemand die eraan lijdt of eraan overleden is. Dat is waarom wij samen deze tocht gaan maken”, verklaart Laura. Zij gaat de uitdaging zelfs twee keer aan. De eerste keer begint de tocht om half vijf ’s ochtends, en dan is er nog een stille tocht met brandende kaarsen die de weg zullen verlichten. “De tweede klim ga ik samen met Ranomi doen, zij in haar sportshirt en ik in mijn trouwjurk. Mijn moeder kon helaas niet bij mijn bruiloft zijn, dus zo zal ze er toch onderdeel van zijn”, gaat Laura verder.

Kilometers voor het goede doel

Vijfduizend mensen staan 2 juni aan de voet van de berg, allemaal klaar om 21 bochten te bewandelen. Met 14 kilometer en een hoogteverschil van meer dan 1 kilometer, is het niet de makkelijkste uitdaging. Toch gaat de jongste deelneemster er met goede zin naartoe. “Ik kan niet wachten om te beginnen”, vertelt de zevenjarige. Haar familie, vrienden en klasgenootjes gaan haar volgen via de app. Daarop kunnen ze precies in de gaten houden waar de twee zich bevinden. Hier in Nederland kunnen ze het duo ook steunen en doneren. “We hebben nu lege flessen opgehaald, die we gaan inleveren, en de opbrengst daarvan gaat naar het KWF-fonds”, aldus Laura.

School en zes-merenloop
De twee gaan samen met opa een week naar de Franse berg. Er is een speciale school voor alle kinderen die de tocht gaan meelopen. In de ochtend zal Ranomi haar schooltaken moeten doen en in de middag gaat ze samen met haar moeder de omgeving verkennen. Tijdens die vrije middagen willen ze de zes-merenloop doen. “We willen die tocht als oefening gebruiken. Op de Alpe d’Huez rijden normaal gewoon auto’s en dat is te gevaarlijk. Daarnaast haalt het de magie weg van het bewandelen van de berg met alle mensen die speciaal die kant op gaan voor het mooie doel”, licht moeder Laura toe.

Reis om nooit te vergeten
Ranomi begint helemaal te stralen als ze weet dat ze in krant komt. “Ik kom in de krant en er komt ook nog een tv-zender langs”, laat ze lachend weten. Al die aandacht verdient deze jonge meid zeker, met haar twinkelende ogen en een motivatie waar je u tegen zegt. Wat de uitkomst van de reis ook mag zijn, dit gaan de twee nooit meer vergeten. Wilt u Ranomi en Laura volgen of wilt u ze steunen met een donatie? Klik hier om op de persoonlijke pagina van Ranomi te kijken waar u alle informatie kunt vinden.