Ramon en Simone
Ramon en Simone Foto: Wil Feijen

Na acht jaar sluit De Steenuijl haar deuren

Algemeen

Son en Breugel - Eind 2014 startte Simone de Uijl samen met haar partner Ramon Haans dagvoorziening De Steenuijl. Nadat zij eerder samen jaren werkzaam waren geweest in de zorg, vonden zij dat de zorg voor mensen met dementie anders zou moeten; daarom begonnen zij een dagvoorziening waar jongere en oudere mensen met dementie elkaar in een huislijke sfeer konden ontmoeten.

Redacteur: Adrie Neervoort

Het was een voor die tijd uniek en gedurfd concept, waarbij ook de mantelzorgers even rust kregen als degene die zij bijna 24 uur verzorgden even in goede handen was van De Steenuijl. Vanaf de start was het een succes, dat werd beloond met ondermeer de toekenning van ‘Starter van het jaar 2015’.

Nu, acht jaar later, heeft Simone samen met haar partner een moeilijk besluit moeten nemen: het sluiten van de dagopvang. “De Steenuijl gaat de geschiedenisboeken in”, aldus Simone, “noodgedwongen, vanwege gezondheidsproblemen bij mij, het coronavirus en het personeelstekort waarmee we kampen, moeten we dagopvang De Steenuijl aan De Kuilen in Breugel sluiten.”

Simone: “Toch kijken we terug met een warm gevoel naar een liefdevolle, gezellige en dierbare tijd aan De Kuilen, een tijd waarin we veel bezoekers en hun familie hebben mogen ontvangen.” En ook een tijd waarin Simone en haar partner samen met de medewerkers en vrijwilligers van De Steenuijl met veel liefde en toewijding hebben gezorgd voor de mensen die gebruik maakten van deze dagopvang. “We bewaren de waardevolle belevingen die we er samen hebben meegemaakt”, aldus Simone.

Moeilijke periode
Voor Simone waren echter de laatste drie jaar erg moeilijk. Het was een groot zwart gat, zo beschrijft zij die periode: “Mijn gezondheid liet me in de steek, waardoor ik alleen nog de noodzakelijke dingen kon uitvoeren.”  Een moeilijke periode voor haar, waarbij het wonen in een dorp het er niet makkelijker op maakt als het niet goed met je gaat. “Mensen oordelen vaak op aannames en nemen verhalen die anderen vertellen aan voor waarheid”, aldus Simone, “en dat was lastig omdat ook een aantal mensen die dichtbij ons stonden, ons in de steek hebben gelaten, en dat heeft me veel verdriet gedaan.”

Toch heeft Simone hieraan een positieve draai kunnen geven: “Het verdriet heb ik gelukkig kunnen omzetten in een les die mij geleerd heeft dat je jouw dierbare nog meer moet koesteren, en moet genieten van het mooie in het leven en geen aandacht moet geven aan mensen die je negatief beïnvloeden.” Maar ze heeft ook ervaren dat het fijn is om veel onvoorwaardelijke liefde van de kinderen, schoonzoon, vrienden, familieleden en dorpsgenoten te hebben mogen ontvangen, en daar zijn Ramon en zij heel dankbaar voor. Toch blijft ze het jammer vinden dat juist in die moeilijke jaren er allerlei verhalen ontstonden over De Steenuijl. “Wij ontkrachten hierbij dan ook alle verhalen die worden verteld over het sluiten van de locatie van De Steenuijl”, aldus Simone.

Het Uijlennest
“Gelukkig blijft Het Uijlennest gewoon voortbestaan”, vult Simone aan; dat is de woonvoorziening in De Gentiaan waar vier ouderen samenwonen, die Simone en Ramon een paar jaar geleden zijn gestart. “Wij zijn enorm trots op de zeer betrokken en krachtige zorgmanagers en het fantastische team die met veel liefde en toewijding Het Uijlennest samen met ons draaien. Het is een genot om te zien hoe de vier bewoners hier heerlijk vertoeven in een warm nest. De fijne samenwerking met de familieleden is dan ook zeer waardevol voor ons allemaal.”

Maar niet alleen Het Uijlennest blijft bestaan, ook de stichting Vrienden van de Steenuijl - Uijlennest (www.stichtingvriendenvandesteenuijl-uijlennest.nl) blijft actief. Vanaf nu zullen zij zich inzetten voor Het Uijlennest om de bewoners extra aandacht te geven. Mocht er behoefte zijn aan meer informatie betreffende Het Uijlennest, neem dan contact op met een van de zorgmanagers via de mail woonvoorzieningson@gmail.com

Simone: “Het is jammer dat we dit besluit hebben moeten nemen, maar we zijn ook dankbaar voor de jaren waarin we de mensen met dementie hebben kunnen helpen met onze dagvoorziening. Ik wil dan ook graag allen bedanken die hieraan hebben bijgedragen, en natuurlijk het team van De Steenuijl en de vrijwilligers, collega’s en andere mensen met wie werd samengewerkt. In het bijzonder dank aan Piet, Mia, Nancy en Dirk voor hun betrokkenheid, begrip en fijne samenwerking. Daarnaast is een compliment op zijn plaats voor de gemeentes Son en Breugel, Nuenen en Eindhoven voor het vertrouwen en de samenwerking die er waren.”