Martien Kuypers in het midden tijdens een eerder gehouden VIP middag
Martien Kuypers in het midden tijdens een eerder gehouden VIP middag Foto: Wil Feijen

Zonder kartrekker geen KuylKamp Festival meer

Algemeen

Son en Breugel - Vorig jaar juni vond de tiende en mogelijk laatste editie van het driedaagse KuylKamp familiefestival plaats, een festival dat zijn ontstaan dankt aan een band die regelmatig optrad voor mensen met een beperking. En zo groeide een feest ter gelegenheid van het 7,5 jaar bestaan van die band uit tot een jaarlijks festival met de naam KuylKamp. Het is een uniek muziek- en kampeerspektakel in het buitengebied van Son en Breugel met een bijzondere formule, want traditiegetrouw ontvangt het festival op zondagmiddag zijn ‘VIP-gasten’.

Redactie: Adrie Neervoort

Want als vips worden de mensen met een beperking, met of zonder rolstoel, op zondagmiddag gastvrij ontvangen op het festivalterrein en beleven zij samen met de andere bezoekers het festivalgevoel. Van de opbrengst van de betalende gasten en de sponsors werd de middag voor deze vips altijd bekostigd.

Vorig jaar liet voorzitter en medeorganisator Martien Kuypers (67) weten dat hij zou stoppen en op zoek was naar een opvolger. Die opvolger werd nog niet gevonden en daarmee lijkt er een einde aan het festival te komen. Maar niet voordat er dit weekend een alternatief festival heeft plaatsgevonden. Want één van de sponsors en enkele vrijwilligers waren van mening dat hoe dan ook de VIP-middag ook dit jaar moest plaatsvinden. En zo ontstond er een alternatief programma, een VIP-middag in de loods van sponsor Van Eck Bedrijfshygiëne.

“Mede doordat we deze loods mogen gebruiken en het enthousiasme van onze vrijwilligers kunnen we de VIP-middag ook dit jaar weer organiseren”, aldus Martien Kuypers. Want volgens hem scheelt het natuurlijk dat je geen heel terrein in moet richten en tenten moet opzetten. “Maar ook voor alleen de zondag moet er veel worden geregeld. Zo moet er een podium in de loods komen en het geheel worden ingericht met licht en geluid en nog veel meer. Ook moet er een vervoersprobleem door de organisatie worden opgelost, want bij het laatste festival moesten enkele VIP-gasten die afhankelijk waren van rolstoelvervoer meer dan een uur wachten op de taxi om weer naar huis te kunnen. Dit jaar gaan wij deze mensen zelf halen en terugbrengen”, aldus Kuypers.

Volgens hem wordt al het werk dat het organiseren van het festival en de uiteindelijke VIP-dag met zich meebrengt uitbetaald door de dankbaarheid en de spontane reacties van de VIP-gasten.

Feestavond
Speciaal voor de vrijwilligers en iedereen die het festival de afgelopen jaren heeft gesteund en geholpen is er zaterdagavond een feestavond. En natuurlijk hebben ook dit 1-daagse festival en de feestavond een thema, namelijk ‘zomercarnaval’. Kuypers hoopt nog steeds op een opvolger die volgend jaar samen met alle vrijwilligers en sponsors toch weer het originele driedaagse festival gaat organiseren, en dat hij dan in de rol van vrijwilliger net als al die andere vrijwilligers weer zijn steentje kan bijdragen. Ben je nieuwsgierig wat de VIP-middag nou eigenlijk is, kom dan gerust zondagmiddag 25 juni even een kijkje nemen en mee feesten met het thema zomercarnaval van die middag.