IVN Son en Breugel vogelwandeling
IVN Son en Breugel vogelwandeling Foto: Ingezonden

Vogelwandeling de Nieuwe Heide en het Langven

Algemeen

Son en Breugel - De vogelwerkgroep van IVN Son en Breugel organiseert op zondag 14 januari een wandeling in het gebied Nieuwe Heide en Langven.

De Nieuwe Heide vormt samen met de Sonse Heide één groot aaneengesloten bos- en natuurgebied tussen Best en Son. Het bosgebied bestaat voornamelijk uit naaldhout vermengd met loofhout. In het zuidwesten van de Nieuwe Heide ligt een klein heidegebied met een aantal vennen, waarvan het Langven het grootste is. 

Het ven wordt uitsluitend gevoed door regenwater dat stagneert op de slecht doorlatende dikke leemlaag. De Nieuwe Heide en Sonse Heide gaan de komende 50 jaar veranderen om het gebied beter te wapenen voor de toekomst. Door de grotere variatie in vegetatie ontstaat ook een betere leefomgeving voor veel meer diverse soorten vogels en andere dieren.

In het gebied zijn roofvogels zoals buizerd, havik en sperwer waargenomen, evenals uilen en diverse spechtensoorten. Tijdens een vogelwandeling staan we regelmatig stil om naar vogels te kijken en te luisteren. De wandeling zal ongeveer 2 uur duren.

Honden (ook aangelijnd) mogen helaas niet mee.

Starttijd: zondag 14 januari, 8.30 uur. Startpunt: parkeerterrein bij het Joe Mann Theater. Aanmelden: wandelen@ivn-senb.nl (niet verplicht, wel raadzaam voor als er iets wijzigt)