Kevin van Deijne en Hein Verschuuren met de Hyundai i20 Rally2
Kevin van Deijne en Hein Verschuuren met de Hyundai i20 Rally2 Foto: Robin Verheggen

Brabantse Rallyspektakel de ELE Rally

Algemeen

Son en Breugel - De inschrijvingen voor de 59e ELE Rally stromen binnen van equipes uit binnen- en buitenland binnen. O.a. via de lokale helden van VDZ Racing (Roel van der Zanden en Gijs Boom) als eerste inschrijvers. Hoewel het Open Nederlands Rally Kampioenschap (ONRK) pas aanstaand weekend losbarst in Duitsland tijdens de ADAC-ACtronics Rallye Sulingen is er nu al sprake van een sterk deelnemersveld. Dit geldt overigens voor alle vier de categorieën binnen deze Brabantse rally want ook de Historic Rally, de WRC Demo en de Opel ELEctric Rally zijn direct al goed gevuld.

Met de inschrijving van regerend ONRK-kampioen Kevin van Deijne uit het dorpje Zeeland (Hyundai i20 Rally2) houdt de organisatie uiteraard rekening want de Brabantse klassieker beschouwd hij als zijn thuisrally. Hoewel hij de afgelopen vijf edities op het podium stond (!) wist hij helaas nog nooit met de 1e prijs huiswaarts te keren. Hij kan rekenen op geduchte tegenstand van andere equipes met een Rally2 bolide, zoals Nederlands kampioen (NRK) Yannick Vrielink (Ford Fiesta), die verrassend de Zuiderzeerally op zijn naam schreef. Een grote naam uit het verleden duikt op bij de rijders die hebben ingeschreven voor het ONRK: de Zweed Stig Andervang, Nederlands kampioen in 1986 (Ford RS200) en tweede in 1983 bij de 20e editie van de ELE Rally, toen met een Ford Escort RS1800, treedt nu aan in een Hyundai i20. De Hyundai lijkt populair, want ook Ronald van Loon (uit Son en Breugel), Henk Vossen en Martin van Iersel komen in een i20 in Rally2 uitvoering aan de start. Ingo ten Vregelaar en Richard Pex hebben beiden met een Skoda Fabia Rally2 ingeschreven. Uiteraard wordt ook Jef van Hooft met zijn klassieke LKQ Fource Lancia Delta aan de start verwacht. 

Voor de Opel ELEctric Rally rekent de organisatie op zo’n 15 equipes, waaronder drie met de Nederlandse nationaliteit. Natuurlijk gaat veel aandacht uit naar de 21-jarige Fabian Kamermans, die onder de vlag van KNAF Talent Academy uitkomt. Leo Kurstjens en Dries van den Elzen maken tevens hun rallydebuut in de Opel Corsa Electric. 

Bij de Historics staan ook reeds prachtige auto’s ingeschreven, die met hun ervaren coureurs aan het stuur voor veel spektakel gaan zorgen. Regerend kampioen Antoine Biesheuvel komt met een brute BMW M3 om te winnen. Peter Mangnus rijdt met zijn Talbot Sunbeam Lotus puur voor het plezier, maar door regelmatig goede uitslagen te rijden weet hij telkens hoog in het kampioenschap te eindigen. Met enkele Audi’s Quattro en bijvoorbeeld een Opel Ascona 400 is deze ‘Old school’ klasse uitgegroeid tot een ware publiekstrekker.

Dat geldt ook voor de WRC Demo auto’s; daar zijn de 1e twee deelnemers bevestigd. Uiteraard mag Erik van Loon niet ontbreken op de deelnemerslijst; hij brengt de legendarische Subaru S14 aan de start en krijgt concurrentie van Dakar-winnaar Gerard de Rooij, die met een klassieke maar uiterst potente Subaru S5 zal starten. 

De ELE Rally organisatie is verder verheugd met de komst van Monster Energy als één van de nieuwe partners. Dit betreft absoluut een grote internationale sponsor met een rijke geschiedenis in de wereld van de auto- en motorsport. Jarenlang was de bekende rallycoureur en YouTuber Ken Block hun uithangbord, die helaas begin 2023 bij een noodlottig sneeuwscooter ongeval om het leven gekomen.

Voor het eerst zijn de ELE toegangskaarten ook online te bestellen via de website. In de webshop staan verder allerlei leuke fan-items te koop, voor jong en oud. 

Voor actuele informatie over de 59e editie van de ELE Rally volg de social media kanalen of kijk op www.elerally.nl.