Marloes Bakker en Mijntje Sanderse
Marloes Bakker en Mijntje Sanderse Foto: Ingezonden

Post uit Vietnam

Algemeen

Marloes Bakker (19) uit Son en Breugel vierde Koningsdag in Vietnam. Ze heeft een tussenjaar, zoals veel jongeren tegenwoordig doen. Marloes heeft ervoor gekozen om een reis te maken door Zuidoost-Azië. 

Redactie: Yvonne Hooymayers-Bakker 

Marloes woont in Son en Breugel samen met haar ouders en broertje. Nadat ze samen met vriendin Mijntje Sanderse haar havo-diploma had gehaald op het Lorentz Casimir Lyceum in Eindhoven, kiezen ze voor een tussenjaar en om op reis te gaan.

Op 3 maart 2024 is Marloes samen met haar vriendin, en ieder een rugzak van ongeveer 8 kilo, vertrokken naar Azië. “Het is er goedkoop en redelijk veilig. Ook zijn er zijn ontzettend veel andere jonge backpackers”, vertelt Marloes.

we hebben er ook wel bij gehad waar we maar € 3,- per nacht betaalden

Marloes heeft voordat ze op reis ging veel gespaard. Ze vertelt: “Ik heb de afgelopen jaren veel gewerkt in de horeca. Het verdiende geld heb ik grotendeels gespaard voor deze reis. We logeren hier voornamelijk in hostels. De gemiddelde prijs is € 7,- per nacht, maar we hebben er ook wel bij gehad waar we maar € 3,- per nacht betaalden. Het eten is ook erg goedkoop; je heb hier een Bahn Mi, dat is een stokbroodje en dat kun je laten vullen met kip of varkensvlees; dat smaakt prima en kost maar € 1,-.”

“Wat erg grappig was, dat toen we ons volgende hostel wilde boeken je op de omslagfoto al meteen een programma voor Koningsdag zag. We hebben hier met een aantal backpackers Nederlandse voetbalshirtjes gekocht en ook een hoop Britse backpackers liepen in het oranje. Er werden activiteiten georganiseerd bij diverse hostels en in de avond gingen we met z’n allen op stap en werd er Nederlandse muziek gedraaid”, aldus Marloes.

Een paar dagen geleden heeft de vriend van Mijnte, Florian, zich gevoegd bij het tweetal. “Het is wel even fijn dat we met z’n drieën zijn”, zegt Marloes, “buiten de gezelligheid geeft het even wat meer rust nu iemand anders ook even meedenkt. De grootste uitdagingen tot nu waren dat we één keer de bus op de verkeerde dag hadden geboekt; dat koste ons 86 dollar. Ook hebben we een trein gepakt in Cambodja; dat was echter een hele lokale trein, en die reis duurde intens lang, en daarbij kwamen we aan in de hoofdstad Phnom Penh, en dat is nou niet bepaald een veilige stad.”


Marloes Bakker - Ingezonden

“Wat we hier bij uitstek leren is zelfstandigheid en plannen; je moet hier wel echt alles zelf doen, en als je niks doet, gebeurt er ook niks en kom je ook nergens. Je moet met de mensen praten; die zijn hier overigens heel aardig en erg behulpzaam. Sommigen praten Engels, maar lang niet zo goed als wij dat hebben geleerd, en anders kom je er met uitbeelden en google translate wel uit.”

Ze verplaatsen zich voornamelijk met de nachtbus, daar zit ook een klein bed in. Deze kost € 12,- en duurt 8 uur. In Zuid-Thailand hebben ze met regelmaat gebruik gemaakt van de ferry om van eiland naar eiland te komen. Vliegen doen ze zo min mogelijk.

Afgelopen 3 dagen hebben ze een scootertocht gemaakt door de bergen. “Je gaat bij een local achterop en komt op plekken met de mooiste uitzichten. Dit was super leuk, echt een hoogtepunt. Zo hebben we bijvoorbeeld ook China gezien; je ziet een enorm hek: aan de ene kant ligt China en aan de andere kant Vietnam; heel bijzonder.” Het contact met al die andere backpackers vindt Marloes ook wel een van de leukste ervaringen van het reizen op deze manier: “Omdat je allemaal redelijk gelijk gestemd bent en hele dagen met elkaar optrekt, en elkaar op andere plekken ook telkens weer opnieuw tegenkomt, lijkt het alsof je elkaar al jaren kent.”


Marloes Bakker - Ingezonden

Afgelopen week zijn ze van Vietnam naar Kuala Lumpur, de hoofdstad van Maleisië gevlogen. Ze bezoeken daar de Batu Caves, via een beroemde trap met hele mooie kleuren, en de Cameron Highlands. De dames reizen nu nog een kleine maand samen door Maleisië waarna Marloes nog een maand zelfstandig richting de Filipijnen gaat. De planning is dat ze 18 juni weer terug in Son en Breugel zal zijn.

Marloes heeft zich inmiddels ingeschreven voor een nieuwe opleiding: Leisure en event management in Breda. Toch weet ze nog niet zeker of ze hier ook daadwerkelijk in gaat werken. Marloes: “Maar alle vakken die je hier volgt zijn sowieso handig voor whatever ik ook ga doen in de toekomst.“

Marloes Bakker
Mijntje Sanderse en Marloes Bakker