Jan en Tiny van Lankvelt-Tielemans
Jan en Tiny van Lankvelt-Tielemans Foto: Wil Feijen

Jan en Tiny van Lankvelt-Tielemans zijn op 6 juli 50 jaar getrouwd

Human Interest

Son en Breugel - “Ik ben 71 jaar geleden geboren in La Sonnerie, voormalig klooster van de Zusters van Liefde”, begint Jan zijn verhaal. “Bij ons thuis zaten ze midden in een verhuizing van Erp naar Stad van Gerwen, ons huis was nog niet helemaal klaar en de verloskundige vond het niet verantwoord dat mijn moeder thuis zou bevallen. Ik heb nog een oudere en een jongere zus. Ik wist al vanaf de lagere school dat ik boer wilde worden, dus ben ik eerst een agrarische opleiding gaan volgen. En toen ik twintig jaar was heb ik de boerderij van mijn ouders overgenomen”, vertelt Jan trots, “en mijn vader heeft me daarbij destijds heel goed geholpen.”

Redactie: Corry van Asseldonk

Tiny is 70 jaar geleden geboren in Boekel. Zij was de oudste uit een gezin met acht kinderen. Na de lagere school en de huishoudschool heeft zij een opleiding gedaan voor gezinsverzorgster, haar diploma gehaald, en tot ze trouwden in verschillende gezinnen gewerkt.

Jan en Tiny hebben elkaar leren kennen tijdens een avondje dansen bij Van Haandel in Erp. Tiny kwam daar regelmatig met haar vriendinnen. Ze kenden elkaar al een beetje via de wederzijdse familie, maar de vonk sloeg over op Hemelvaartsdag, volgens Tiny. Na ruim twee jaar verkering trouwden ze en gingen ze op de boerderij wonen in Stad van Gerwen. “Ik heb altijd heel hard geroepen dat ik nooit met een boer zou trouwen”, lacht Tiny, “want wij hadden thuis ook een boerderij en het was altijd hard werken.”

Jan en Tiny werkten samen op de boerderij, en na twee jaar werd hun eerste kind Twan geboren, daarna Marieke en Rob. “In 1976 zijn we samen naar Canada geweest om te kijken of we daar een boerenbedrijf op konden starten”, vertelt Jan, “maar Tiny wilde daar absoluut niet wonen. Samen hebben we het bedrijf opgebouwd tot wat het nu is, een prachtig bedrijf, helemaal geautomatiseerd, met hoofdzakelijk melkvee, wat jongvee en varkens. We zijn begonnen met een paar koeien en hebben nu 180 koeien en een flink stuk grond waar de gemoderniseerde stallen op staan.” 

Jan was naast boer ook nog 15 jaar bestuurslid bij Rabobank Nuenen/Son en Breugel. Ook was hij bestuurslid bij de bedrijfsverzorging, die hulp bood bij andere boeren tijdens ziektes en vakanties. Hij was vrijwillig kavelruilcoördinator en 15 jaar bestuurder-commissaris bij Campina. “Dit was echt heel boeiend”, vertelt Jan, “ik moest veel reizen en daardoor kwam ik op veel plekken in de wereld. Toen kwam ik erachter dat Son en Breugel een ontzettend mooi dorp is om te wonen. In 2011 heb ik voor mijn werkzaamheden een koninklijke onderscheiding gekregen. Dit kon ik allemaal doen omdat Tiny altijd thuis was en onze zoon Twan inmiddels ook de liefde voor het boerenleven ontdekt had.” 

“Wij hebben samen 35 jaar op de boerderij gewerkt en met mijn 62 jaar hebben we het bedrijf aan onze oudste zoon overgedragen. Twan is een echte koeienboer en we zijn er trots op hoe hij het bedrijf runt”, aldus het bruidspaar. 

Tiny werkte dus samen met haar man op de boerderij en had de zorg voor hun drie kinderen. Ze was lid van de KVO in Nuenen, maakte deel uit van de toneelgroep, deed aan volksdansen, en was 12 jaar bestuurslid.

Jan en Tiny zijn 15 jaar geleden in de Van den Elsenstraat in Breugel komen wonen. “Het voelde hier meteen als thuiskomen”, vertelt Tiny. “We hebben een hele fijne buurt. Jan gaat nog bijna elke dag helpen op de boerderij, en onze twee andere kinderen helpen waar nodig is.” Jan heeft een kaartclubje en ze gaan regelmatig samen fietsen en op vakantie. Tiny is vaak te vinden in hun prachtige tuin, ze is vrijwilligster op Berkenstaete en bij het Bijna Thuis Huis MadeLief, en ze poetst nog regelmatig de kerk in Breugel. Ook is ze nog steeds lid van de vrouwenvereniging in Nuenen en doet nog steeds aan toneel en volksdansen. “En de acht kleinkinderen komen regelmatig logeren, wat we super gezellig vinden. In 2013, het jaar waarin we 40 jaar getrouwd waren, zijn we ook boerenbruidspaar geweest van Breugel. Dat was heel bijzonder”, aldus Tiny. Beiden hebben al hun vrienden en vriendinnen van vroeger nog, en dat is heel uniek. 

“Vanwege ons vijftigjarig huwelijk houden we een feest bij Boerderij Krakenburg voor onze kinderen, kleinkinderen, verdere familie, vrienden en kennissen. Wij kijken beiden met trots terug op wat we bereikt hebben, en op een mooi leven, en we hopen samen nog heel lang in goede gezondheid van dit leven te mogen genieten”, sluit het bruidspaar af.

Jan en Tiny van Lankvelt-Tielemans