Afbeelding

Een van Zin: 140 jaar jong

Algemeen

Een van zin is eén van de oudste verenigingen van Son en Breugel. In 1875 opgericht als liederentafel en daarna doorgegroeid naar een mannenkoor met de toepasselijke naam: Eens van zin. Vanaf september 1961 werden er ook dames toegelaten en daarmee was een gemengde zangvereniging een feit. De naam werd vanaf die tijd: Een van Zin.

De familie Rooijakkers was onlosmakelijk met het koor verbonden. Het begon allemaal met landbouwer Hanneske Rooijakkers die behalve akkers verbouwen, waarschijnlijk ook goed de maat kon houden. Neef Jan nam het daarna vanaf 1910 over en gaf in 1956 het dirigeerstokje door aan zijn zoon Gerrit.

In 1996 kwam er een einde aan het dirigentschap van de familie Rooijakkers en nam eerst Hans van den Boomen de leiding over en in 1998 Rien Vos. Vanaf dat moment werd het repertoire gemoderniseerd en behalve kerkliederen kwamen er ook andere muziekstijlen op het zangprogramma te staan. Dit betekende ook dat het koor verjongd werd.

In 2002 bleek dat het dirigentenbloed doorgestroomd was en nam Hans Rooijakkers de uitdaging aan als 4e generatie op de verhoging te gaan staan. Sinds 2014 wordt het koor geleid door een dame, Willy de Rooij. Zij, het bestuur en een feestcommissie hebben gezorgd voor een waardig feestprogramma om het 140-jarig jubileum luister bij te zetten.

Afgelopen zondag 20 september was de protestante kerk aan de Zandstraat tot de laatste stoelen en staanplaatsen bezet. Het publiek werd getrakteerd op een afwisselend programma met niet alleen de inmiddels 52 koorleden van Een van Zin die begeleid werden door de virtuoze pianoklanken van Jetty van der Velden. Mannenkoor "Zang en Vriendschap", ook uit ons dorp, stonden hun mannetje en Zeemansvrouwenkoor "De zeesterren" zongen uit volle borst mee.

Een internationaal programma werd ten gehore gebracht met liederen uit alle windstreken en werelddelen zoals het prachtig gezongen N'Kosi Sikelel'I Afrika, een hymne uit Zuid-Afrika tot Nederlandstalige nummers als "Terug naar de kust" van Maggie Macneal, "Ik zou wel eens willen weten" van Jules de Corte en een waardig slot van ons aller Guus "Brabant".

Het publiek heeft vast heel veel zin gekregen om ook het 145-jarig bestaan van Een van Zin mee te maken! Zet u het maar alvast in uw agenda: september 2020!