Afbeelding

Viva vrijwillige veteranen

Algemeen

Burgemeester Hans Gaillard heeft afgelopen dinsdag drie Koninklijke onderscheidingen uitgereikt aan een drietal vrijwilligers. De uitreiking vond op 29 september plaats in het kader van het 25 jarig jubileum van Wereldwinkel Son en Breugel waar drie dames werken die in het zonnetje werden gezet. Marja van Bruxvoort – Loch, Ineke Sulsters – Steketee en Tina van der Zaag – Janssen mogen zich voortaan lid in de Orde van Oranje-Nassau noemen.

Van Bruxvoort – Loch (62 jaar) heeft sinds de oprichting van de Wereldwinkel Son en Breugel altijd het bestuurssecretariaat gevoerd. Zij onderhoudt contact met de landelijke vereniging van de Wereldwinkel en woont de regionale en districtsvergaderingen bij. Tevens is zij al ruim een kwart eeuw op de winkelvloer te vinden en geldt als voorbeeld voor de andere vrijwilligers.

Sulsters – Steketee (61 jaar) heeft sinds de oprichting van Stichting Wereldwinkel Son en Breugel altijd een organiserende rol gehad. Het zwaartepunt lag bij het coördineren van de werkzaamheden van de vrijwillige winkelmedewerkers. Deze coördinatorrol is per begin 2000 formeel ingevoerd en vanaf dat moment werd zij hiermee belast. In die hoedanigheid neemt zij deel aan alle bestuursvergaderingen. Daarnaast is Sulsters – Steketee circa tien jaar actief geweest bij de kindernevendienst van de Protestantse Kerk en nu ook al een aantal jaren bij het jeugdpastoraat. Ook was zij actief bij het jeugd-IVN en nu nog bij de IVN-activiteiten voor de Emiliusschool (school voor leerlingen met een (ernstige) meervoudige beperking).

Van der Zaag – Janssen (63 jaar) heeft altijd een organiserende rol gehad bij de Wereldwinkel. Het zwaartepunt lag al die jaren bij het inkopen van de voorraden bij de verschillende Fairtrade importeurs in Nederland. Begin 2000 is de inkoopcoördinator als formele functie ingevoerd en nam zij deze taak op zich. In die hoedanigheid neemt zij deel aan alle bestuursvergaderingen. Van der Zaag – Janssen vervult daarnaast al 25 jaar de functie van vrijwillige winkelmedewerker. Zij is met haar ervaring een van de belangrijke kennisdragers in de organisatie en een voorbeeld voor de andere vrijwilligers.

Voor deze drie vrouwen geldt dat zij allen actief betrokken zijn geweest bij de winkelinrichting, aanpassingsprojecten en bij het opzetten van lustrumvieringen, Fairtrade dagen en tentoonstellingen. Voor hun verdiensten en inzet kregen zij een onderscheiding die werd uitgereikt in De Boerderij op de Leeuwstraat 2 te Breugel. Dankzij betrokken vrijwilligers als Van Bruxvoort – Loch, Sulsters – Steketee en Van der Zaag – Janssen bestaat Wereldwinkel Son en Breugel een kwart eeuw. In totaal zijn er in de winkel 25 vrijwilligers actief.