Vlnr: Ad Versantvoort, Doy van den Berg en Jasper van Zuuren bij de poort in aanbouw SBC (foto: Annemieke van Tinteren)
Vlnr: Ad Versantvoort, Doy van den Berg en Jasper van Zuuren bij de poort in aanbouw SBC (foto: Annemieke van Tinteren)

De poort is de kroon op al het vrijwilligerswerk

Sport

SBC, de Son en Breugel Combinatie, is een actieve voetbalclub van 1100 mensen. Met veel vrijwilligers die helpen in en rondom het clubgebouw en op het trainingsveld èn met 800 jeugdleden en 300 seniorenleden, verdient deze vereniging een grote plaats in ons dorp. Het is een laagdrempelige club waarbij het uitgangspunt is: twee keer trainen en één wedstrijd per week.

Tot 1991 was de club te vinden op 't Schuttersveld, midden in het centrum van Son, daar waar nu de wijk rondom de Parklaan is gebouwd. Er moest verkast worden en er werd ruimte vrij gemaakt voor de toen 575 leden, achterin De Gentiaan. Rekening houdend met de stankcirkels van boerderijen rondom werd er een ruimte en een vorm gecreëerd buiten een stankcirkel. Er kwamen vier wedstrijdvelden, acht kleedlokalen en 1,5 trainingsveld met echt gras. Het was toen goed te doen.

Bij het 50-jarig bestaan in 1989 waren er financiële middelen bij elkaar gebracht voor het bouwen van een tribune. Toen er echter verhuisplannen kwamen, werd het tribuneplan even op de langere termijn geschoven. Bij het 60-jarig bestaan, na een lange samenwerking met de gemeente, werd de tribune een feit en begon zoetjes aan het groeien van de club.

Jasper van Zuuren, clubvoorzitter sinds 2003, is al 35 jaar vrijwilliger. Begonnen op 12,13-jarige leeftijd als begeleider van de mini's, doorgegroeid naar voorzitter van het jeugdbestuur en daarna "de baas". Hij voelt zich echter niet zo. "Het gaat niet om mij, maar om het geheel. Dit doe en kun je niet alleen!"
Hij vervolgt: "Vanaf 2007, met de verwelkoming van het 1000e lid, merkten we dat we hard aan het groeien waren. Jaarlijks kwamen er 50 tot 60 leden bij. Het zag er toen ook niet naar uit dat het ophield. Inmiddels wisten we ook dat er op Sonniuspark 2000-3000 huizen bij zouden komen en zou de prognose gaan kloppen, dan zouden we die groei niet kunnen handelen. De koppen werden bij elkaar gestoken om na te gaan denken hoe we dat nu op moesten gaan vangen. Zo zijn we vanaf 2007 aan een herinrichting begonnen."
"Door het vele trainen op de trainingsvelden leed het gras veel. Kunstgras was toen net een noviteit en het bleek dat je er zes keer meer op kon voetballen dan op gewoon gras. Dat betekende voor ons: 250 uur spelen op gewoon gras tegen 1500 uur op kunstgras. We hebben toen twee velden kunstgras aangelegd.
In 2010 is het derde kunstgrasveld aangelegd en hebben we de ligging van 3 velden met gewoon gras ook aangepast. Daardoor kwamen er drie trainingsvelden in plaats van het 1,5 trainingsveld dat we hadden."
"In 2012 is het clubhuis aangepast. De kantine werd vernieuwd en er werden nog eens zes kleedlokalen bijgebouwd. Het ontbreekt ook niet aan faciliteiten voor alles wat met voetbal te maken heeft."

Club van 75
Op de plek waar SBC nu zit is vanaf 2005 volop geïnvesteerd om te zorgen voor een volwaardige voetbalclub met dito clubgebouw en voetbalvelden. Na jarenlang door vele handen hard werken ontbrak er nog een kroon op het werk om een periode te kunnen afsluiten.
Bij het 75-jarig bestaan in 2014 is De Club van 75 ontstaan. Zij hebben zich het afgelopen jaar hard gemaakt om geld binnen te halen voor een waardige entree naar de voetbalvelden. Het is begonnen met het benaderen van de sponsoren. MBI, die 25 jaar lang hoofdsponsor is geweest, de huidige hoofdsponsor Metafa Holland B.V., andere grote sponsoren en 45 vrijwilligers en particulieren hebben gezorgd voor de broodnodige financiën. Ook de gemeente heeft een financieel steentje bijgedragen tijdens het jubileum. Al deze bedrijven en mensen zijn ingestapt voor het symbolische bedrag van €7,50, € 75,- of € 750,-.

Vanuit inspiratie opgedaan op Italiaanse vakanties en uit het voetbalwereldje, is Jasper zelf begonnen aan een schets. Daarna is van de schets een bouwtekening gemaakt van een poort van 3,5 meter hoog met in het midden twee deuren van 2.30 meter hoog bij 1 meter. Een offerte is goedgekeurd en het werk kon beginnen. Eerst is gekeken naar wat SBC zelf zou kunnen doen zoals gaten graven, snoeien, verwijderen van oude hekwerken en andere klussen. En daarna wat zouden de opdrachtnemers kunnen gaan doen? Bouwbedrijf Van Kemenade had op het jubileum al aangeboden om te komen metselen en door MBI waren de stenen beschikbaar gesteld.

Tijdens het interview kijken we naar buiten waar hard wordt gewerkt om De Poort te realiseren voor de officiële opening op zondag 4 oktober a.s om 13.30 uur, waarbij onder andere De Harmonie een serenade zal komen brengen.
Ook tijdens de bouw heeft SBC weer van de vele diensten en talenten van vrijwilligers gebruik mogen maken. Jasper sluit af met zijn motto: "We doen het met z'n allen! Vrijwilligerswerk is van onschatbare waarde!"
"De poort is een symbolische afsluiting van een periode van investeren, maar een opening naar het doel om met heel de vereniging hoger op te komen in de competitie!"

DB