Afbeelding

GITI ENTEZAMI: "IK WIL ÉÉN DRUPPEL TERUGGEVEN AAN DE ZEE"

Algemeen

Ze was al jong gefascineerd door fotografie, Giti Entezami uit Son en Breugel. In haar geboorteland Iran, en in Turkije waar ze na het overhaast vertrek van haar gezin als politiek vluchteling tien jaar verbleef. Na haar vertrek naar Nederland, in 1990, heeft ze haar droom in vervulling laten gaan en van haar hobby haar beroep gemaakt. Ze studeerde af aan de fotovakschool in Apeldoorn, ging als fotograaf werken bij FEI Company en vestigde zich als free-lance fotograaf. Ze kreeg al snel bekendheid en erkenning, zoals in 2003 de Aurora Award van Vluchtelingen Organisaties Nederland.
Naast al haar activiteiten, zoals de recent geopende foto-expositie over 70 jaar bevrijding in het gemeentehuis waar ze veel complimenten over heeft gehad, heeft ze alweer een nieuw project in de steigers staan: een fotoboek over de Dommel. "Bij de Dommel kan ik mijn hoofd leegmaken"

Waarom over de Dommel?
Daar zijn toch al fotoboeken van. Waarin gaat jouw fotoboek zich onderscheiden?
"Omdat het alléén over de Dommel in Son en Breugel gaat. Hij scheidt Son en Breugel niet, hij verbindt ze juist. In vroeger jaren was het een bekende handelsroute. De schoonheid van de Dommel heeft van Son en Breugel één gemaakt. De schoonheid van deze rivier verdient een monument in de vorm van een boek. De Dommel is méér dan alleen water!" "Al is water op zichzelf al heel belangrijk" vervolgt ze meteen. "Hier vindt iedereen het maar heel gewoon dat het schoon uit de kraan komt maar vergeet dat het onze levensbron is. Gelukkig dringt dat nationaal en internationaal ook steeds meer door."

Is dat commercieel dan wel interessant?
"De Gemeente, de RABO, de Heemkundige kring en het Stakenburgfonds sponsoren het, meer sponsoren zijn natuurlijk welkom. Dan kan ik de verkoopprijs laag houden om het boek bereikbaar te maken voor zoveel mogelijk mensen. Het boek is voor mij vooral een gebaar naar de mensen uit Son en Breugel, om iets terug te doen. Toen we hier aankwamen hebben onze buren ons meteen geweldig geholpen met alles, niet was hun teveel. Maar de gastvrijheid van heel Son en Breugel heeft ons zo verrast, dat zullen wij nooit vergeten. Met het fotoboek wil ik één druppel teruggeven aan de zee."

Drone
"Het liefst had ik ook foto's van de Dommel willen nemen vanuit een drone. Maar een drone met een camera van de kwaliteit die ik nodig heb is erg duur, zelfs om te huren. Misschien komt dat er in de toekomst nog wel eens van."

Hoe komt het boek er uit te zien?
"Het wordt in ieder geval een dik boek. Er komen verhalen over de Dommel in, waarschijnlijk geen tekst bij iedere foto. Sommige fotografen leggen één plek op verschillende momenten van de dag vast, of in verschillende jaargetijden. Ik wil juist alle momenten en alle mooie plekken laten zien, vanuit verschillende hoeken, in macro, noem maar op. Het moet een pronkstuk worden dat mensen vast kunnen houden, wat ze aan anderen kunnen schenken, waar ze vaak in kunnen bladeren. Ik hoop het eind dit jaar, begin volgend jaar uit te brengen. Ik heb trouwens nog geen goede naam voor het boek. Wie een goed idee heeft voor een naam, kan die aan mij doorgeven op giti@gitientezami.nl "


Vurig pleidooi voor Bijna Thuis Huis Son en Breugel

Op zaterdag 31 oktober vindt voor de derde keer de Fakkeltocht Son en Breugel plaats. Na de mooie opbrengst van voorgaande jaren is het streven om de opbrengst voor het Bijna Thuis Huis Son en Breugel (BTH) dit jaar te vergroten. Het BTH is een kleinschalige voorziening waar palliatief terminale zorg wordt geboden aan ongeneeslijk zieke mensen uit de gemeente.

Het bestuur van De Vrienden van het Bijna Thuis Huis heeft in samenwerking met 2Do Events de organisatie van de fakkeltocht opgepakt. De opbrengsten van dit evenement komen geheel ten goede aan BTH. Dat initiatief is ontstaan in Son en Breugel en wordt mogelijk gemaakt en ondersteund door diezelfde gemeenschap. Het motto is dan ook 'van, voor en door het dorp'. Het BTH is bedoeld voor dorpsbewoners, die om wat voor reden dan ook, hun laatste levensfase niet in de eigen thuissituatie kunnen of willen doorbrengen. Het initiatief biedt daarvoor verpleging en verzorging in een huiselijke sfeer, waar familie en vrienden van de gast altijd welkom zijn.

De verpleging van de gasten is in handen van professionele hulpverleners zoals de (eigen) huisarts en thuiszorg. De huiselijke zorg gebeurt door een groot aantal vrijwilligers. Het Rijk en de Gemeente dragen weliswaar bij in de kosten via het Ministerie van VWS, Welzijn en Sport, de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten en de Wet maatschappelijke ondersteuning, maar er blijven echter altijd kosten over. Deze kosten worden gedragen door de burgers en ondernemers van Son en Breugel. De Fakkeltocht S&B is er voor iedereen en men kan vooraf vouchers kopen. Deze vouchers worden op zaterdag 31 oktober omgewisseld voor een fakkel. De start en finish is bij Sportcafe Expreszo (Sporthal De Landing) aan de Rooijseweg. Het BTH is geen gemakkelijk thema en om de zware lading wat te verzachten, is de aandacht voor de kinderen gericht op Halloween.

Leuke prijzen
Voor deelnemende kinderen zijn er leuke prijzen te winnen door het inkleuren van de speciale Fakkeltochttekening, aangeboden door Sandor Paulus. Het parkeerterrein voor Sportcafe Expreszo wordt die dag omgebouwd tot evenemententerrein en het programma is dit jaar geheel in de stijl van Halloween. Het middagprogramma begint om 16.00 uur met een workshop waarbij van alles geknipt, geplakt en geknutseld kan worden. Tevens wordt er geschminkt, staat er een springkussen, is er 'Trick or Treat', zijn er spelletjes en draait DJ Mark Deckers bijpassende spookmuziek.

Vanaf 17.30 uur kunnen de vouchers worden omgewisseld worden voor fakkels. Verder worden er loten verkocht en kunnen de ingekleurde tekeningen worden ingeleverd bij de hiervoor bestemde kraampjes. Ook is er een etensstraat met allerlei lekkers om de avond met een stevige bodem te beginnen. Om 18.00 uur is de opening met een warming-up verzorgd door Sonsport. Om alvast in de juiste sfeer te komen, branden er vuurkorven, die verspreid over het terrein staan en beheerd worden door scouting Dutmella. Dit jaar komt er een hele speciale gast om de eerste fakkel aan te steken. Mascotte SAM van SamenLoop voor Hoop Son en Breugel zal de Fakkeltocht openen, waarna om 18.30 uur het startschot gegeven wordt. Tijdens het lopen is ruimte voor vermaak. Hierover binnenkort meer. Bij terugkomst, rond 20.00 uur, worden de deelnemers verwelkomd met muziek en vindt de prijsuitreiking van de kleurwedstrijd en loterij plaats.

Vouchers kosten tien euro voor volwassenen en vijf euro voor kinderen tot en met twaalf jaar. Tevens is er een familieaanbieding: twee volwassenen en twee kinderen betalen slechts twintig euro voor deelname. Deze vouchers zijn verkrijgbaar bij Sportcafé Expreszo, Feestcafé de Bongerd, Sonsport Activecentre, Bloemsierkunst Le Soleil, 2Do Events en Keurslager Schutjes. Ook zijn ze via de mail te bestellen: bthsonenbreugel@gmail.com. Voor contactgegevens en verdere info zie www.fakkeltochtsenb.nl.