Afbeelding

Bezorgde parochianen in actie

Algemeen

Afgelopen weekend werd er bij alle gemeenteraadsleden in Son en Breugel een brief op de voordeur "gespijkerd". Niet letterlijk natuurlijk, zoals in vroeger tijden nog wel eens gebeurde toen alle deuren nog volledig van hout waren. Anno 2015 werden ze 'beschaafd' geplakt.
Deze actie was een verwijzing naar de actie van Maarten Luther, die in 1517 "De 95 stellingen" aan de deur van de Slotkerk te Wittenberg vastspijkerde. Hiermee werden de wantoestanden in de katholieke aangeklaagd. Dit leidde tot de Reformatie.
De ludieke actie met een zeer serieuze ondertoon komt van een groep verontruste parochianen die zich sterk maken voor het behoud van hun kerk. "In elk dorpscentrum hoort een kerk en een kroeg, alle twee zijn ze onmisbaar. Het zijn plaatsen van vieren, ontmoeting, medeleven, luisteren en bijpraten" aldus de actiegroep.
Volgens hen heeft de gemeente Son en Breugel ook een zorgplicht voor de dorpsbewoners die al jaren van de kerk gebruik maken. Zij vinden het cru dat de gemeente al met een bestemmingswijziging bezig is terwijl ze zelf geen eigenaar wil worden en ook niet weet wie wel.
De kerk is als gebouw volgens de actiegroep beeldbepalend. Nu, maar ook in de toekomst met eventueel een andere functie in hetzelfde vertrouwde gebouw. Mede door de constructie van de kerk zouden er verschillende mogelijkheden zijn om het kerkgebouw een andere functie te geven.
Afgelopen maandag heeft de actiegroep in de persoon van Gerard Swinkels spreekrecht gekregen tijdens de commissie grondgebiedzaken.
Ook ontving DeMooiSonenBreugelKrant onderstaande brief.


Ingezonden brief

Aan de Raad van de gemeente Son en Breugel
Aan het College van Burgemeester ven wethouders van de gemeente Son en Breugel
Raadhuisplein 1 5691 AL Son en Breugel
Son en Breugel 30 oktober 2015

Onderwerp: Centrumvisie

Graag willen wij u in kennis stellen van onze mening over de notities aangaande het ontwikkel- en toetsingskader voor het totale centrum.
Allereerst moet ons van het hart, dat wij als Sonse parochianen net als door het bisdom, ook door u met uw voorstellen worden overvallen. Merkwaardig dat in dit langdurige proces kennelijk geen ruimte is voor communicatie met de inwoners. Wij betreuren het zeer dat u een zo in Son gewortelde groep als de katholieke geloofsgemeenschap op deze wijze negeert en - zoals in Forum stond - afserveert. U weet toch ook dat het parochiebestuur in St. Oedenrode ons niet echt vertegenwoordigt.
Als eerste uitgangspunt stelt u:
Conform het standpunt van parochiebestuur en bisdom wordt uitgegaan van sloop van het bestaande gebouw. Deze locatie is derhalve beschikbaar en herbestemmingsonderzoek /onderzoek hergebruik bestaande gebouw is daarmee niet aan de orde.
Onder proces en procedures stelt u:
Gesprekken omtrent rol kerklocatie in de ontwikkelagenda: zo snel mogelijk worden gesprekken opgestart met eigenaar van (en eventuele gegadigden voor ontwikkeling van) de
kerklocatie. Doel hiervan is om inzicht te krijgen in de termijn waarop ontwikkeling van deze locatie mogelijk is, wie de locatie wil en kan ontwikkelen en wat in financiële zin de kaders
zijn voor opbrengstpotentie en eventuele kosten voor verwerving. Er is een wederzijdse afhankelijkheid met het onderdeel ruimtelijk plan op hoofdlijnen, zoals beschreven onder punt 5.
Wij tekenen hierbij aan, dat het bisdom steeds heeft gesteld, dat de kerk in gebruik blijft zolang er bedienaren zijn voor de eredienst. Deze bedienaren zijn er nog en worden bovendien aangevuld door leden van het team van de Odaparochie. Maar ook als de bedienaren wegvallen blijft er behoefte aan een plaats in Son, waar de diensten kunnen worden gehouden. In uw notities gaat u hieraan voorbij. Kennelijk beschouwt u ons en onze kerk als een "sta in de weg".
Wij verzoeken u in de gesprekken, die u kennelijk gaat voeren, rekening te houden met, en u sterk te maken voor, het morele recht dat wij hebben op onze kerk. U hebt voldoende machtsmiddelen.
De nota's staan vol met termen over kwaliteit. In het algemeen ontstaat geen kwaliteit door snelle op 'cashflow' gerichte acties. Kwaliteit ontstaat eerder door een geleidelijke ontwikkeling waarin plaats is voor tussentijdse evaluaties en nieuwe, onverwachte initiatieven.
Beter zou het daarom zijn om eerst te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om het MFA onder te brengen in (een deel van ) de kerk.
De plannen zoals ze nu voorliggen houden geen rekening met de behoeften van de katholieke geloofsgemeenschap. Ook in de kringen van Bisdom en Parochie heeft deze nog nauwelijks een stem. Het is onbehoorlijk als het gemeentebestuur besluit de kerk af te breken en het terrein een andere bestemming te geven zonder rekening te houden met deze groep. Wij vragen u daarom alsnog het overleg met deze groep aan te gaan.
Wij zien daarom geen enkele noodzaak nu een besluit te nemen om de kerk af te breken.
Wij verzoeken u alsnog te onderzoeken of het MFA kan worden ondergebracht in (een deel van) de bestaande kerk

Ad Hensen, Fre van der Lande, Els van der Lande, Reyer van de Hoef, An van de Hoef, Gerard Swinkels, Yvonne Hendriks, Ciel Saris, Kees van der Meijden, Jeanne van der Meijden