Afbeelding

College zet afvalscheiding door met afvalbakken in het openbare gebied

Algemeen

Son en Breugel plaatst afvalbakken in het openbare gebied waarmee plastic, metaal en drankenkartons (PMD) gescheiden van het restafval worden ingezameld. Met deze bakken op de 15 drukstbezochte locaties sluit het inzamelsysteem beter aan op het inzamelen zoals mensen dat thuis al gewend zijn. In particuliere huishoudens werd de PMD-zak voor het inzamelen van plastic, metaal en drankenkartons vorig jaar al ingevoerd.
De nieuwe publieke afvalbakken hebben twee deelbakken: één voor PMD en één voor restafval. Onder PMD wordt verstaan: plastic flesjes, zakjes en bakjes, drinkpakjes en blikjes. Het compartiment restafval is voor etensresten, hondenpoepzakjes, papiertjes, peuken ed.
Bij de keuze voor de nieuwe inzamelbak is rekening gehouden met het beschermen van de inhoud tegen de vogels. In Son en Breugel hebben we met name last van kauwen die de gewoonte hebben om bij het zoeken naar voedsel in het afval de hele inhoud van de bak over de straat te verspreiden. Dat is met het nieuw type afvalbak niet meer mogelijk.

De plaatsing van de nieuwe afvalbakken heeft tot doel om zwerfvuil tegen te gaan en het scheiden van afval in de openbare ruimte (net als thuis) te stimuleren. De aanschaf wordt in financiële zin mogelijk gemaakt dankzij een subsidie die de gemeente hiervoor ontvangt van Nedvang. Nedvang is een uitvoeringsorganisatie waarin het Rijk met de verpakkings- en papierindustrie samenwerkt aan het recyclen van papier, plastic, metaal en drankenkartons.
Son en Breugel heeft straks op 156 plaatsen publieke afvalbakken, waarvan op de 15 meest bezochte locaties, de nieuwe en grotere duo-bakken. Ze komen onder andere in de winkelgebieden in de beide kernen en op Ekkersrijt