foto:Annemieke van Tinteren
foto:Annemieke van Tinteren

Een strafrechtadvocaat is niet alleen voor criminelen!

Zakelijk

Noem het woord strafrechtadvocaat en tien tegen één staat, dank zij de media, de beeldvorming al klaar: megalomane zakkenvullers die er alles aan doen om louche figuren uit de gevangenis te houden. Carlo Oomes van het gelijknamige advocatenkantoor kan wel lachen om dat uitvergrote imago, maar echt blij is hij er niet mee. "Iedereen kan ons bellen of vrijblijvend even langskomen voor advies, zo nodig nog een keer, wij staan echt niet meteen met een factuur klaar. En iedereen kan met het strafrecht te maken krijgen, een ongelukje in het verkeer en het is al gebeurd." Wat betreft de bonafiditeit zit het ook wel goed. "Wij zijn 'High Trust' gecertificeerd. Dat wil zeggen dat de Raad voor Rechtsbijstand ons zo vertrouwt dat wij een aantal formaliteiten mogen overslaan bij een aanvraag voor minder draagkrachtigen. Dat scheelt overigens ook veel tijd voor onze cliënten."

Spreekuur
Oomes advocaten houdt voortaan op donderdagen tussen 19.00 en 20.00 uur open spreekuur. "Dat kan gewoon zonder afspraak, en is vrijblijvend. Makkelijk voor mensen die met een antwoord op hun vraag al geholpen zijn, als daar een langer contact uit voorkomt hebben wij daar natuurlijk ook voordeel van."
Als je het kantoor van Oomes Advocaten aan de Nieuwstraat 54 binnenloopt, blijft er van het stereotiepe beeld inderdaad weinig meer over. Het voormalige Rabopand en de inrichting ervan stralen rust uit, de ontvangst is vriendelijk en de sfeer laagdrempelig. Samen met de door hem vanaf zijn student-stagetijd opgeleide advocaat Bob de Jong behandelt Carlo Oomes daar de zaken die zich aandienen. Maar liever nog spreekt Carlo Oomes over het team. "Hier is iedereen gelijk. Wij werken graag met rechtenstudenten ter ondersteuning van de praktijk en het secretariaat. Zij doen, naast de droge stof van de wet, stage- ervaring op in de praktijk, Bob en ik krijgen weer toegang tot de recente kennis die zij opdoen. Het mes snijdt dus aan twee kanten. Het is weer de nieuwe generatie die opgeleid kan gaan worden tot goede advocaten; dat is ook mijn achterliggende gedachte."

Betrokkenheid
Carlo Oomes voelt zich helemaal op zijn plek, zowel letterlijk als figuurlijk. "De laagdrempeligheid van een kleiner kantoor, de kleinschaligheid die uitnodigt tot veel persoonlijke aandacht, een team waar iedereen elkaar kent, in het dorp waar ik met mijn gezin woon. En ook de grote onderlinge betrokkenheid van een gemeenschap waar de mensen elkaar kennen en helpen, evenals de ondernemers. Wij sponsoren om die reden ook veel activiteiten hier, ondanks dat veel van onze cliënten van (soms zelfs ver) buiten Son en Breugel komen."
"Het Strafrecht is niet meer als vroeger" herneemt Oomes, die inmiddels een flink aantal jaren (17) ervaring heeft op dat vakgebied. "Het heeft zich verbreed. Wie bijvoorbeeld wordt betrapt met een kwekerijtje, komt in een heel traject terecht. Wij zijn ons daarom breder gaan specialiseren. Zo weten we bijvoorbeeld ook prima de weg in de rechtsgebieden die daaraan grenzen zoals het bestuursrecht, huurrecht en het algemeen verbintenissenrecht.
Wij doen alleen geen arbeidsrecht, familierecht en het echte ondernemingsrecht. Wel kunnen we zulke aanvragen doorverwijzen, via ons netwerk. Dat gaat vaak sneller dan via de normale weg. "