Afbeelding

Stichting Vipe

Human Interest

Stichting Vipe

Correspondent: Kristel Pols-Engel

Als je door chemokuren tijdelijk kaal bent kan een mooie pruik veel betekenen. Een goede pruik is duur en daar heeft niet iedereen het geld voor. Stichting VIPE heeft dé oplossing en zamelt gebruikte pruiken in, reinigt en modelleert deze pruiken en brengt ze terug in de samenleving op plaatsen waar ze hard nodig zijn.

Één jaar geleden startten Peggy van de Vijfeijken en Vivienne van Leuken VIPE op. In acht jaar tijd werd Peggy's familie drie keer getroffen door kanker. Dat was de reden dat de stichting werd opgestart. 'Het kost allemaal zo ontzettend veel geld. Denk aan extra kosten voor medicatie, parkeerkosten en benzinekosten. Dat is toch niet te geloven. Daar wilde ik iets aan doen. Die boosheid samen met het verdriet wilde ik omzetten in actie. Maar ik besefte me al snel dat me dat niet alleen ging lukken. Ik deelde mijn ideeën met Vivienne en zei zij meteen volmondig 'JA', samen hebben we onze schouders eronder gezet en we willen nu dat heel Nederland gaat weten wat onze stichting doet!'

Vipe staat voor: Voor Ieder Persoon Eigen. 'Niemand vraagt erom om ziek te zijn. Naast onzekerheid, pijn en angst brengt ziek zijn vaak ook veel kosten met zich mee. Een kort model pruik van goede kwaliteit kost al gauw € 800,-. De vergoeding vanuit de basisverzekering is € 418,50. Dan blijft er dus nog een behoorlijk bedrag over en dat is voor veel mensen echt een probleem.' Een gebruikte pruik wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar. VIPE en haar klanten ontvangen hier dus geen geld voor.

'Het verhaal heeft ook nog een andere kant..'vertelt Peggy, 'er liggen veel pruiken bij mensen ongebruikt in de kast. We nodigen hun dus uit om deze gebruikte pruiken aan VIPE te schenken. Omdat de pruiken vaak van goede kwaliteit zijn kunnen we deze reinigen, opnieuw in model brengen en zorgen dat ze terecht komen waar ze hard nodig zijn. Dat geheel kosteloos!'

Dit jaar vindt u Stichting VIPE tijdens de Samenloop voor Hoop op zondag 4 juni. Daar kunt u kennis maken en wellicht wilt u iets doen voor deze stichting, 'Vrijwilligers zijn altijd welkom!' vertelt Peggy.

VIPE draait volledig op vrijwilligers en vrijwillige bijdragen. U kunt helpen door een pruik te schenken. U kunt terecht bij Your Wish Haar- & Beautysalon aan de Wethouder Ebbenlaan 204 te Helmond. Of neem contact met VIPE op via e-mail: info@vipepruiken.nl, telefoon: 0492-536423. Een financiële bijdrage is ook altijd welkom op NL40 RABO 0304 751510. Meer informatie vindt u op www.vipepruiken.nl .