Ondergrondse cointainer
Ondergrondse cointainer

Senioren zwaar belast belast door beëndiging huis aan huis ophalen restafval in Son en Breugel

Politiek

Uitkomst enquête seniorenpanel

De SeniorenRaad van Son en Breugel heeft een eerste enquête onder het pas opgerichte seniorenpanel uitgevoerd. Van de 155 panelleden hebben 126 een enquête over de afvalverwijdering ingevuld en terug gezonden. In zijn algemeenheid is men tevreden over de huidige gang van zaken. Aanbevelingen zijn om beter aan te geven welk afval bij splitsing op welke wijze weggegooid moet worden en om zwerfblad (als de bomen hun bladeren laten vallen) op straat en trottoirs beter op te ruimen.

Veel negatiever ligt de waardering voor het principebesluit van B&W om het huis-aan-huis ophalen van restafval vanaf 2017 te beëindigen, zodat iedereen zijn restafval naar ondergrondse containers moet gaan brengen, die maximaal op 350 meter afstand te vinden zullen zijn. Bijna 40% van de respondenten, die hier een mening over hebben, vindt het wegbrengen bezwaarlijk en zal hiervoor een beroep op anderen moeten doen . Onder de tachtigplussers ligt dat percentage op ca. 60%. De afstand van maximaal 350 meter moet volgens de respondenten maximaal 200 meter worden.
De SeniorenRaad adviseert B&W te bezien of de beslissing wel doorgezet moet worden en als dat al het geval is om dan voor degenen, die daar fysieke en/of psychische problemen mee hebben, het aan huis ophalen voort te zetten. Bewoners van 80 jaar en ouder zouden op eigen verzoek daar zonder meer voor in aanmerking moeten komen.

De conclusies van de SeniorenRaad, die zijn geformuleerd als aanbevelingen aan de gemeente op grond van de enquêteresultaten en de overige informatie die de Raad over dit onderwerp uit seniorenkring bereikt heeft, luiden als volgt:

Aanbeveling 1:
DeAfvalApp! is een goed instrument; handhaaf hem. Het blijft echter nodig daarnaast schriftelijk informatie te verstrekken in plaatselijke bladen.

Aanbeveling 2:
De informatie over het opsplitsen van het afval is in grote lijnen goed, maar voor restafval en vooral PMD zou de lijst van erbij horende artikelen kritisch bezien en verbeterd moeten worden. Deze verbeteringen moeten in DeAfvalApp! en in makkelijk te verkrijgen schriftelijke informatie opgenomen worden. De tekst op PMD-zakken moet vanzelfsprekend 100% overeenkomen met de op andere plaatsen beschikbaar gestelde informatie.

Aanbeveling 3:
Er dient extra aandacht gegeven te worden aan het schoonmaken van de openbare ruimte in de periode van vallende bladeren; te veel senioren hebben momenteel last van zwerfblad.

Aanbeveling 4:
Uit de enquête blijkt dat er geen reden is te verwachten dat er substantieel minder restafval zal komen, als het huis-aan-huisophalen van het restafval beëindigd wordt. Afgezien van de onderbouwing hiervan door de enquête is het ook in meer algemene zin niet duidelijk waarom alleen het wijzigen van een ophaalsysteem zou leiden tot een substantieel andere opsplitsing van het afval. Als de gemeente van mening is dat een dergelijk effect toch in substantiële omvang gerealiseerd wordt, is het wenselijk dat een sluitende argumentatie voor die verwachting gepresenteerd wordt en dat daaraan dan ruime bekendheid gegeven wordt. De uitkomsten van dit nadere onderzoek en alle gesignaleerde bezwaren moeten gezamenlijk aanleiding geven tot een heroverweging of de principebeslissing van B&W doorgevoerd wordt.

Aanbeveling 5:
Indien het huis-aan-huisophalen van restafval beëindigd wordt, moet er een royaal aanvullend beleid komen. Essentie daarvan behoort te zijn dat voor iedereen voor wie dat fysiek en/of psychisch bezwaarlijk is, het restafval aan huis opgehaald blijft worden. De toelatingsnorm dient soepel toegepast te worden en voor de categorie burgers van tachtig jaar en ouder dient het zonder nadere toetsing op verzoek van betrokkene te gebeuren.

Aanbeveling 6:
De enige reden om per huishouden de hoeveelheid restafval te wegen en te registreren kan de invoering (op enige termijn) van betalen per afgeleverd gewicht restafval zijn. Indien dat niet op termijn zou gebeuren, is er sprake van een zinloze investering. De vraag of deze big brothermaatregel genomen moet worden (naast de nadelen van zwerfafval e.d.) is geen zaak, waar senioren anders door getroffen worden dan burgers uit andere leeftijdscategorieën. De SeniorenRaad heeft dan ook geen eigen standpunt, maar geeft de gemeente het advies nogmaals te overwegen of dit daadwerkelijk de weg is, die wij op willen gaan. Uit de enquête blijkt dat er bij senioren in elk geval weinig behoefte aan is.

Slotopmerkingen
Eén van de belangrijke vormen van dienstverlening van een gemeente aan haar burgers is de afvalverwijdering. Het huidige systeem voldoet goed, waarbij er, bijna vanzelfsprekend, mogelijkheden tot verbetering zijn. De voorgenomen beëindiging van het huis-aan-huisophalen van restafval blijkt een groot deel van de senioren in de gemeente naar hun eigen mening hard te treffen. Gelukkig zijn er ook senioren, die positief staan tegenover de verandering. De SeniorenRaad vindt echter dat de zwakkeren onder de senioren er recht op hebben dat met hun belangen op afdoende wijze rekening gehouden wordt.

De seniorenraad zal graag met de gemeente, wat de seniorenraad betreft op basis van de bevindingen in de enquête, het gesprek aangaan over de mogelijkheden. Daarbij moet bedacht worden dat chronisch zieken en gehandicapten maar ten dele in de categorie senioren vallen, terwijl zij natuurlijk in alle leeftijdscategorieën tegen vergelijkbare problemen bij de afschaffing van het huis-aan-huisophalen van restafval oplopen. Het Chronisch Zieken en Gehandicapten, Platform, dat hun specifieke representant is, kan volgens ons dan ook niet gemist worden bij de gesprekken met de gemeente over dit onderwerp.