Afbeelding

Een middagje terug naar school!

Algemeen

De Vrienden van Berkenstaete hebben een aantal bewoners een bijzondere middag bezorgd: zij gingen terug naar de meisjesschool in Son en Breugel, samen met de Zusters van Liefde uit Schijndel. Heel even was La Sonnerie weer een schoolklas.


Door: Henriette van Berkel

Op een tafel liggen ze uitgestald, de herinneringen aan de school van vroeger: het leesplankje, de merklap, houten liniaal en kroontjespennen! Het zorgt voor de gasten van deze reünie voor herkenning en gesprekstof. Zr. Miranda heeft jarenlang les gegeven op de meisjesschool in Son en Breugel en vindt het heerlijk om terug te zijn en is blij dat Son hen nog niet vergeten is. Het lijkt dan ook alsof ze gisteren nog voor de klas stond en ze vertelt met verve: " We hadden klassen met 40 tot 45 kinderen, waar we denk ik minder moeite mee hadden dan nu met 20 kinderen in de klas. Maar ze waren toen ook nog wel erg braaf! De kinderen zaten netjes met de armen over elkaar en als ze wat wilden zeggen, staken ze de vinger op. Als de schoolbel klonk, stonden alle kinderen keurig in de rij en gingen ze klas voor klas naar binnen. We hadden een aparte handwerkzuster, Zr.Aldegonda, en ook kwam de kapelaan of de pastoor eens per week godsdienstles geven. De kinderen hadden het liefste les van de kapelaan, want die was minder streng dan de oudere pastoor".
Mevrouw Fiolet-van Kemenade, 88 jaar, weet het allemaal nog goed. Ze noemt moeiteloos nog de namen op van alle zusters waarvan ze les heeft gehad. En zegt ze, met een ondeugende blik: "ze waren echt niet allemaal even gemakkelijk hoor". Bijzonder vindt ze het wel, dat ze nu in dezelfde ruimte zit die toen haar klaslokaal was en ze geniet zichtbaar van de verhalen. Samen met haar man waarmee ze al 57 jaar is getrouwd.
Het onderwijs van nu
De heer Luteyn, voormalig directeur van een Daltonschool, geeft een presentatie over het onderwijs van nu. Op een Daltonschool is plaats voor kinderen van 0 tot 12 jaar, dus ook kinderopvang. Zij werken met een vijftal principes, waarbij zelfstandigheid van de leerlingen centraal staat. Ook samenwerken en verantwoordelijkheid wordt hier gestimuleerd.
De leerlingen van vroeger luisteren met verbazing naar zijn verhaal en stellen vragen als: " hoeven ze dan niet in de hoek als ze iets verkeerds doen en krijgen ze geen strafregels?" Het contrast met hun schoolverleden kan niet groter zijn, dat is duidelijk.
De Zusters van Liefde
Zr. Miranda pakt na de pauze de les weer op en brengt een stuk geschiedenis : Het klooster werd in 1878 in gebruik genomen en in 1990 zijn de laatste van de 365 zusters vertrokken. Zusters die vroeger werkzaam waren in het onderwijs of de verpleging, en niet te vergeten de "thuis werkende "zusters. Ook werden ze ingezet voor missies naar Indonesie, Afrika en Chili. Nu zijn er nog 138 zusters in het klooster in Schijndel tegen 1100 eind jaren '50. En, zegt ze met enige trots: er zijn 58 meisjes van deze school uit Son en Breugel zuster geworden!
In 1990 heeft de familie van de Loo het klooster gekocht met de intentie om met hun restaurant en hotel de kloosterlijke gastvrijheid voort te zetten.
Het mooie initiatief van de Vrienden van Berkenstaete heeft voor een geslaagde middag gezorgd. Zowel voor de bewoners van Berkenstaete met hun begeleiders als voor de Zusters van Liefde, samen hebben ze de vele herinneringen uit hun schooltijd kunnen delen.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding