logo
logo

Kado met een boodschap!

Algemeen

1 juni a.s. is het feest bij Kado & Zo, dan bestaat deze bijzondere winkel 12 ½ jaar in Son en Breugel. Tijd voor een nadere kennismaking met de cliënten die hier werken en met hun begeleiders.


Door: Henriette van Berkel

Wie zijn het en wat doen ze?
Op de dag van ons bezoek zijn Roy, Janneke, Yvonne, Colette en Zahra aan het werk in deze kleurrijk ingerichte winkel. Cliënten met een meervoudige beperking die veel plezier beleven aan het maken en verkopen van allerlei zelfgemaakte producten. Het aanbod is groot: kaarsen, beschilderd servies, vogelhuisjes, sieraden. Kortom, teveel om op te noemen. Alles wordt gemaakt door de enthousiaste cliënten die hier soms 1, maar ook wel 2 of 3 dagen aan het werk zijn. Want het is niet zomaar een hobbyclub, er wordt echt gewerkt, er is een werkrooster waar de cliënten zich prima aan houden. Ze vinden het allemaal veel te leuk om te doen. Zoals Yvonne zegt: " Als ik 's morgens met de begeleider hierheen ga, kan die me niet bijhouden. Ik wil dan het liefst zo snel mogelijk aan de gang. En we doen het allemaal samen, wat de een niet kan, doet de ander." Samen is hier duidelijk het sleutelwoord. Dat bevestigen de begeleiders Inge en Erna dan ook volmondig. Zij zijn 2 van de 4 beroepskrachten die met veel plezier de dagelijkse leiding over de winkel en de cliënten voeren. En daarnaast ook de dagelijkse verzorging van hen tijdens de winkeluren op zich nemen, ook dat hoort bij hun taak.


Het Dagbestedingscentrum De Schalm van Zonhove is eveneens zeer nauw betrokken bij de winkel. Daar zijn heel veel personen actief bij de kaarsenmakerij, er wordt hout bewerkt en beschilderd, en keramiek vervaardigd. De cliënten zorgen er zelf voor dat de producten naar de winkel worden gebracht, waar deze weer door anderen worden geprijsd en uiteraard verkocht.
De seizoenen zorgen voor de afwisseling in het aanbod. In de winter worden er vogelhuisjes en voederschalen verkocht. In deze tijd zijn de cadeaus voor de juffen en de meesters in trek. Moederdag en Vaderdag zorgen ook voor extra verkoop. De komende tijd zal het assortiment worden uitgebreid met geboorteborden, die zijn in de maak.
Elk product dat hier met zorg en liefde wordt gemaakt is uniek, en daar zijn ze allemaal terecht trots op. Yvonne: " Ook al hebben we een beperking, wij zijn wel het reclameblaadje van Zonhove en wat we maken moet perfect zijn." Mensen kopen de producten dan ook niet alleen omdat ze het mooi vinden, maar vooral omdat er gevoel in zit.


Tijd voor een feestje!
Dat feestje gaat niet ongemerkt voorbij. De winkel wordt op 1 juni feestelijk aangekleed, een ballonnenboog zorgt voor de feestelijke entree en voor elke klant ligt er een leuke attentie klaar. De winkel is de laatste jaren sterk gegroeid, zo sterk dat het jasje bijna te klein wordt. Met de uitbreiding van Son en Breugel weten ook de nieuwe inwoners de winkel te vinden, net als de vele fietsers die tijdens een tochtje hier een tussenstop maken. Inge en Erna willen de winkel nog meer zichtbaar maken en de cliënten daarmee de voldoening geven die ze verdienen. Voor externe cliënten bestaat ook de mogelijkheid om hier hun dagbesteding door te brengen, niet alleen bewoners van Zonhove zijn hier aan het werk.
U kunt de winkel ook volgen via Facebook, waar ze ruim 600 volgers hebben. Maar binnenlopen bij de winkel op het Raadhuisplein voor een origineel en uniek kado is natuurlijk veel leuker: de winkel is elke dag geopend, zelfs op zaterdag van 10.00 tot 16.30 uur. U bent er van harte welkom!

logo
logo
logo
logo
logo