Vlnr Arie Donck, Cees Bakkers en Fred van der Meer.
Vlnr Arie Donck, Cees Bakkers en Fred van der Meer.

Liberation Battle Fiets Tour: "Collectief geheugen opfrissen"

Algemeen

Wie bij oorlogsveteranen alleen denkt aan – met respect - bejaarden die krom lopen van de medailles, zou op 20 september eens een kijkje moeten nemen bij de Liberation Battle Fiets Tour. Dit evenement, genaamd met een knipoog naar de Liberation Battle Field Tour, laat zien dat veteranen vaak óók mannen zijn in de kracht van hun leven. "Son en Breugel heeft meer dan 100 veteranen, uit alle brandhaarden van de wereld" vat Fred van der Meer samen. Samen met Arie Donck, Cees Bakkers en nog drie anderen vormt hij de activiteitencommissie van de Veteranen Son en Breugel.

"Elke eerste maandag van elke maand komen we bij elkaar. Dat is dan ook meteen het enige wat bij ons geregeld is. We kennen geen organisatie, geen leden, geen contributie, noem maar op. Bij ons mag alles, en moet niks" vult Arie Donck aan. "We konden gelukkig terecht bij de Bongerd. Iedereen gooit daar op z'n tijd een tientje in een grote granaathuls op de bar, daaruit betalen we de consumpties. Al bindt de ervaring ons, en wisselen we veel informatie uit, de insteek is toch vooral gezelligheid. Soms gaat het over niks."

Voortvarende start

Het drietal schetst de start van de club vorig jaar, toen het initiatief van Donck uit 2013 weerklank vond in Son en Breugel. Met een financieel zetje van de Lions en de gemeente lieten ze onder meer hun "fanion" (een soort vaandel) ontwerpen en maken. Structureel wordt de club gesponsord door scharrelslager Royackers en bakker Schellens, en gedragen door vrijwilligers.

Hun eerste activiteit, een presentatie vorig jaar over Market Garden, trok zo'n honderd belangstellenden. "We hadden alle geregistreerde veteranen uitgenodigd maar naderhand bleek dat de veteranen die nog in dienst zaten, niet op de lijst stonden. Vroeger was je pas veteraan als je uitgezonden was geweest en ook uit dienst was, maar die status geldt nu ook voor uitgezonden militairen in dienst, en terecht natuurlijk. Die worden nu ook allemaal persoonlijk uitgenodigd, op 5 oktober in het gemeentehuis, en we hopen dat ze massaal komen! Elke eerste maandag van de maand is ook onze inloopavond" legt Van der Meer uit.

Fietstocht

Voor de fietstocht op 20 september – vertrek om 13.00 uur vanaf De Bongerd in Breugel – hoopt het drietal op veel deelnemers, jong en oud. De tocht wordt verreden in groepjes, elk begeleid door een veteraan. Onderweg doen ze een tiental plekken aan waarbij even – ook letterlijk – wordt stilgestaan bij hun betekenis voor 17 september 1944. Contactadres: veteranensonenbreugel@hotmail.com

Drijfveer

Waarom ze dat allemaal doen? "We willen iets doen om het collectief geheugen op te frissen, opdat het niet verloren gaat. Veel veteranen uit de Tweede Wereldoorlog zijn er niet meer om het over te brengen, maar voor iedere generatie is het belangrijk om te weten dat vrijheid niet vanzelfsprekend is". "Vergeet ook niet dat in Son de grootste luchtlanding heeft plaatsgevonden uit de hele geschiedenis. Veel groter dan die in Normandië, waar iedereen het altijd over heeft" "De eerste bevrijde fiets kwam ook uit Son" vullen de drie elkaar aan.

Op de vraag of ze wel eens de vraag krijgen wat het voor zin heeft om dat allemaal op te rakelen wordt het even stil. Heel even maar. Van der Meer: "Nee, eigenlijk niet. We hebben overigens respect voor andersdenkenden. Die zijn ook welkom. Als je met elkaar in gesprek gaat ontstaat er wederzijds begrip".

Anekdotes

Al bestaan ze nog maar ruim een jaar, de ene na de andere anekdote duikt op. Zoals het gerucht over een dorpsgenoot die wel NSB-ers zou zijn geweest omdat hij de ontsteking in huis had waarmee de brug in Son was opgeblazen. Nu pas bleek dat de Duitsers hem daartoe gedwongen hadden. Of de bezoeker van de presentatie die verrast keek naar een foto van een jeep vol militairen uit W.O.II. "Verrek, dat is ons vader!"