Afbeelding

Archipel cliënten actief betrokken bij productieproces babyschoentje

Algemeen


Archipel cliënten actief betrokken bij productieproces babyschoentje
"Het is een leuk initiatief," zegt de eigenaar van Tien Tenen kinderschoenen. Net als kinderkledingzaak de Toverspiegel verkopen zij vanaf vandaag babyschoentjes, gemaakt door de cliënten en vrijwilligers van zorgorganisatie Archipel.
Dat cliënten aan de slag gaan met producten die daadwerkelijk de markt op gaan en verkocht worden via de bestaande winkels is nieuw voor Archipel. Productontwikkelaar Lisette van Druenen licht toe: "Het is voor iedereen, dus ook de cliënten van Archipel belangrijk om actief deel uit te maken van de maatschappij. Een bijdrage leveren aan een productieproces is een mogelijkheid om dat te bereiken." Archipel heeft conceptueel advies gevraagd aan Juliette van Huis van EIP. Juliette: "Een productenlijn voor de verkoop ontwikkelen was een mooie uitdaging! Ik ken de mogelijkheden
van de cliënten en ben met dat in mijn gedachten gaan kijken. Ik heb het voorstel gedaan om vanuit duurzaamheid te gaan werken, in dit geval kwam ik uit op het gebruik van restjes leer en die te gebruiken voor babyschoentjes. Extra leuk omdat je hiermee de link tussen oud en jong mooi legt."
Binnen Archipels dagbestedingslocatie Campus Westerwind worden de schoentjes gemaakt en vanaf nu staan de schoentjes in de winkels.
De babyschoentjes zijn gemaakt van mooi, soepel leer. Het leer wordt aangeboden aan het creatieve atelier door schoenfabriek Verhulst, meubelstoffeerderij P. Swinkels en schoenmakerij Albert Boudewijns. Met dit leer gaan cliënten, ondersteund door de vrijwilligers en professionals aan de slag. "Sommige cliënten zoeken passend leer bij elkaar, terwijl anderen dan weer de malletjes op het leer tekenen en een derde groep knipt het leer dan in de goede vorm," vertelt Trix, een van de vrijwilligers die helpt bij het maken van de schoentjes. Ze hebben momenteel nog geen leernaaimachine. "We hopen dat als de verkoop gaat lopen, we er een kunnen aanschaffen," zegt Gerrie, de andere vrijwilligster die aanwezig is bij de presentatie van de schoentjes. De aanwezige cliënten mevrouw Janssen en mevrouw Schuurmans vertellen dat ze het leuk vinden om actief te zijn. Vooral nu ze het resultaat zien in de winkel: "Het is toch geweldig te zien dat de schoentjes nu echt in de winkel staan en vooral leuk om de schoentjes aan de babyvoetjes te zien!".
De schoentjes zijn te koop bij kinderschoenenwinkel Tien Tenen en kinderkledingwinkel De Toverspiegel in Eindhoven en kosten 25 euro per paar. De opbrengst gaat geheel terug naar Archipel, het wordt gebruikt voor de aanschaf van nieuwe apparatuur of materialen.