Afbeelding

170 jaar aan jubilarissen, Koningschieten en Gildemis bij het Sint Catharinagilde Son!

Verenigingen

Het eerste weekend van september heeft het sonse Sint Catharinagilde een druk programma.

Op vrijdag worden de drie jubilarissen van dit jaar gehuldigd. Dit zijn dit keer Leo Verhagen, Karel van de Ven en Wim van den Berg. Wim viert zijn 50 jarige lidmaatschap, Leo en Karel zijn beiden al 60 jaar lid! Ze hebben in die tijd ook het nodige betekent voor het gilde. Alle 3 zijn ze een of meerder malen Koning van het gilde geweest, daarnaast is Karel ook lange tijd de hoofdman van het gilde geweest en heeft hij tegenwoordig de titel van Ere Hoofdman. Wim is bestuurslid en de vaandeldrager van het gilde. Sinds 2013 is hij tevens de Keizer van het gilde. Het gilde wil dit natuurlijk niet ongemerkt laten passeren, op vrijdagavond 2 september staat er voor de jubilarissen een traditionele huldiging met aansluitend receptie op het programma. Deze vindt plaats op het terrein van Zonhove, Nieuwstraat 70, bij het clubgebouw de Tref. Aanvang om 20.00 uur.

De zondag erna (4 september) staat weer het jaarlijkse Koningschieten gepland. Deze feestelijke dag begint s'morgen om 11.00 met een Gildemis in de Sonse kerk. Het gilde komt de kerk zoals men dat noemt "in vol ornaat" binnen, dus in gilde pak en met alle instrumenten (trommen, bazuinen, en vaandels) bij zich. Het gilde levert vervolgens in de kerk ook een bijdrage aan de mis. Dat dit een bijzonder fleurige kerkdienst oplevert behoeft geen nader betoog. Aansluitend aan de mis vindt de vernieuwing van de eed van trouw aan het kerkelijk en wereldlijk gezag plaats en wordt er een vendeldemonstratie gegeven. Vervolgens vertrekt het gezelschap voor de lunch naar de Tref op het Zonhove terrein waar om ongeveer 13.30 het Koningschieten begint. Hierbij wordt met een kruisboog geschoten op een houten vogel die boven op een paal bevestigd is. Het eerste schot wordt hierbij gelost door het kerkelijk gezag, het tweede schot is voor het wereldlijk gezag. Hierna is het de beurt aan de huidige koning van het gilde, Ad Ras die deze middag zijn titel verdedigt. De overige gildenbroeders schieten vervolgens om de beurt in een door loting bepaalde volgorde. Er wordt geschoten in twee voorrondes, de beide winnaars maken hierna in een onderlinge tweestrijd uit wie de felbegeerde titel Koning van het Sint Catharinagilde dit jaar in de wacht sleept.

Vanzelfsprekend bent U van harte welkom om s'morgens de Gildemis en de vendeldemonstratie bij te wonen en om s'middags eens te komen kijken bij het Koningschieten op het Zonhove terrein.

Sint Catharinagilde Son