Afbeelding

Busvloot van 43 gelede elektrische bussen in Eindhoven e.o.

Algemeen

Als de 43 elektrische gelede bussen van Hermes in december van dit jaar in Eindhoven en omgeving gaan rijden, is dat ook meteen de start van de grootste elektrische busvloot van Nederland.

In Eindhoven test Hermes, dochterbedrijf van Connexxion, deze weken de eerste voertuigen (zie foto's in bijlage). Tegelijkertijd worden chauffeurs opgeleid voor het elektrisch rijden. De testbussen zijn niet te missen: Hermes directeur Juul van Hout: "De felblauwe kleur en de beelden van iconen uit Eindhoven en omgeving maken deze testbussen nu al uniek. Maar straks bij de start van de concessie zien ze er anders uit."

Gedeputeerde van de provincie Brabant, Christophe van der Maat (Mobiliteit): "De provincie Noord-Brabant, opdrachtgever voor deze nieuwe OV-concessie in Zuidoost-Brabant, is heel tevreden dat er vanaf half december zoveel elektrische bussen in de regio Eindhoven gaan rijden. Gedeputeerde Christophe van der Maat: "Dat er 43 volledig elektrische bussen gaan rijden in een concessie is ongekend in Nederland en zelfs in Europa. Dit is een belangrijke stap op weg naar duurzaam busvervoer, dus ook voor ons heel spannend."

Eric van Eijndhoven, directeur OV van Connexxion: "We doen hier ervaring op waar wereldwijd belangstelling voor is. En die ervaring gaan we natuurlijk ook inzetten in andere concessies."
Ook de eerste 3 van de 22 unieke laadpalen zijn deze week op de stalling van de Dorgelolaan in Eindhoven geplaatst. Deze zijn bedoeld om straks de batterijen van de bussen (zowel 's nachts als overdag) te kunnen laden. Op de bus is een soort pantograaf gemaakt die de laadpalen kan aantikken, waardoor het laden kan starten. Een unieke constructie die nog nergens in Nederland wordt toegepast.
De komende weken zullen de werkzaamheden aan de middenberm van de Dorgeloaan worden vervolgd. Daarnaast wordt een van de grootste krachtstroominstallaties van Brabant in gebruik genomen.

Afbeelding
Afbeelding