Afbeelding

Bewoners Berkenstaete keken terug op bevrijding Son en Breugel

Algemeen

Vorige week vrijdag is in het Atrium in Berkenstaete de bevrijding van Son en Breugel gevierd en naar die tijd terug gekeken. Het was een hele leuke happening waar de bewoners veel plezier aan beleefd hebben.

Door: Hennie van Hagen

Op Berkenstaete organiseren ze dagactiviteiten ( Het Genootschap ) onder leiding van Desiree Tomassen. De Veteranen van Son en Breugel hebben een tijd geleden contact gehad met de organisatie en bewoners van Berkenstaete om te bekijken of ze iets konden doen voor de bewoners. Hierdoor is het idee ontstaan om terug te blikken op de Bevrijding van Son en Breugel. Het ATRIUM was prachtig versierd er stond een legertent en een veldkeuken opgesteld door enkele leden van de veteranen van Son en Breugel.

De heer Leo Diesch Majoor der Infanterie b.d. en zelf veteraan met o.a. uitzendingen naar Bosnië, Libanon, Angola en het Midden Oosten hield een lezing over wat er bij de Oorlogsmonumenten in Son en Breugel gebeurd is. Via een virtuele tour langs historische locaties heeft hij duidelijk proberen te maken wat er zich daar heeft afgespeeld tijden WO II.

De bedoeling was dat de bewoners met oude legervoertuigen, beschikbaar gesteld door Dick van den Bol, langs deze locaties zouden rijden maar door het feit dat men geen risico verzekering kon afsluiten voor de bewoners is besloten dit niet door te laten gaan. Dick van de Bol heeft een geweldige collectie oude legervoertuigen en heeft een passie voor de geschiedenis van Normandie / Market Garden. Buiten stonden ook enkele van deze voertuigen opgesteld en konden door de bewoners bezichtigd worden.

Door Leo Diesch werd enthousiast verteld, wat er bij diverse locaties in Son en Breugel gebeurd is in die tijd. De felle gevechten in en rondom Son en Breugel werden door hem goed in beeld gebracht. Tijdens deze lezing was het muisstil en werd er zeer aandachtig geluisterd door de bewoners en het was duidelijk dat velen in gedachten terug waren bij de momenten waarbij ze zelf destijds betrokken waren. Ieder met zijn of haar gedachten terug in deze tijd.

Ik was erg nieuwsgierig hoe de bewoners deze lezing ervaren hadden en in een gesprek met enkele bewoners, de Heer Pennings, 95 jaar en mevr. de Haan, 89 jaar bleek dat ze het bijzonder gevonden hadden om op deze gebeurtenissen terug te kijken. Maar daar het zo lang geleden was, had men het ook niet als vervelend ervaren om hier naar te luisteren. De Heer Pennings bleef er zelfs tamelijk rustig onder…hij vertelde dat hij al zoveel had meegemaakt in de oorlog en daardoor er niet veel meer over nadacht. Ook sprak ik met mevr. Brugmans, geboren Sonse die in die tijd in de Veerstraat woonde en zich nog heel goed kon herinneren dat de brug opgeblazen werd. Ze vertelde dat ze met vader en moeder en broers en zussen aan de wandel waren ( ! ) en er plotseling iemand riep…weg…weg…de brug gaat springen.

Zo beleefde ieder voor zich het verleden. Door de vele vrijwilligers werd voor de bewoners een hapje en een drankje verzorgd en als klap op de vuurpeil was er ten slotte een schitterend optreden door de "Andrew Sisters" met liedjes en muziek uit die tijd en werd hiermee deze dag afgesloten. Het was prachtig om te zien hoe de bewoners hiervan genoten en er werd onderling nog veel nagepraat over hoe het " vroeger " in die tijd was. Een mooi initiatief genomen door de Veteranen van Son en Breugel en wat door de bewoners erg werd gewaardeerd.

Afbeelding
Ingezonden 14 uur geleden Minder uitstoot lachgas op rioolwaterzuiveringen van Waterschap De Dommel
De gezamenlijke Opleidingsorkesten van Harmonie PHEV en Asterius
Algemeen 18 uur geleden Jeugd van PHEV schittert tijdens uitwisselingsconcert
Renske Modderman (Rabobank) overhandigd de cheque aan Julius Buijs (SBC)
Algemeen 19 uur geleden SBC verduurzaamt met ondersteuning van de Rabo Clubsupport
Afbeelding
Ingezonden 20 uur geleden Week van de Groene Tuin helpt Brabanders op weg om tuin te vergroenen
Paasletterpuzzel in het centrum van Son en Breugel
Algemeen 21 uur geleden Maak kans op mooie prijzen in het centrum van Son en Breugel
Repaircafé
Algemeen 22 uur geleden Meer mogelijk bij het Repaircafé