Afbeelding

Lezing "De spirituele dimensie van duurzaamheid - een kapstok"

Algemeen

Op donderdag 26 januari geeft David Andreae een lezing met discussie over de spirituele dimensie van duurzaamheid.

De lezing valt in de Maand van de Spiritualiteit met als thema compassie. Een duurzame houding begint met compassie - voor de grote groepen mensen en dieren die lijden onder klimaatverandering en verwoesting van de natuur.
Duurzaamheid is een hot issue. Met welke maatregelen gaan de regeringen de opwarming van de Aarde tegen? Men zou een stuk verder komen met bijvoorbeeld schone technologie en een groen belastingstelsel. Maar van verschillende kanten wordt er ook geroepen om een nieuw bewustzijn, een holistisch wereldbeeld ten opzichte van de Aarde. Zo zeggen eco-filosofen dat het algemene natuurbeeld moeten worden opgewaardeerd, en dat rentmeesterschap plaats zou maken voor het participeren aan de natuur. Biologen zien steeds meer creativiteit en doelmatigheid in de natuur. Ook wordt er meer aandacht gevraagd voor waarden in de samenleving, in plaats van nut en consumptie. Achter deze gedachten zit iets gemeenschappelijks: een spirituele dimensie.
David Andreae onderzoekt de overeenkomsten tussen het spirituele, de wetenschap en de filosofie. Met als doel de verstoorde relatie tussen mens en natuur te verbeteren. Hij biedt een kapstok aan om verschillende aspecten te onderscheiden binnen het spirituele. Het raamwerk laat zien dat de natuur veel eigenschappen heeft, die tot nu toe alleen voor de mens gereserveerd waren. Deze inzichten hebben consequenties voor onze ethiek, en kunnen leiden tot duurzamer handelen ten opzichte van de Aarde. Het omgaan met deze kwesties wordt weleens ecologische spiritualiteit genoemd.
David Andreae is actief in Boxtel voor duurzaamheid en vergroening, onder andere op de basisscholen. Hij regisseerde twee films, nu op YouTube: "Een nieuw verhaal voor de Aarde" en "Het nieuwe natuurbeeld", een interview met filosoof professor Koo van der Wal. David woonde in Breugel in de jaren '70 en '80. Hij heeft zelfs geklust in de oude Boerderij en speelde bedelaar in de Pieter Breughel spelen.

Het vindt plaats in De Boerderij, Leeuwstraat 2, Breugel. Het begint om 20.00 uur, entree is gratis.