Foto: Rallymaniacs.com
Foto: Rallymaniacs.com

De Rooy derde in Dakar 2017

Algemeen

Het is Gerard De Rooy niet gelukt om net als vorig jaar de Dakar rally winnend af te sluiten.

Stond De Rooy op de laatste rustdag nog op de eerste plaats het verschil was minimaal. Ondanks dat in de voorbereiding De Rooy aangaf heel veel vertrouwen te hebben in zijn bandenkeuze, dezelfde als in 2016, zat het grootste probleem nou juist bij de banden.
Op dag twee na de rustdag verloor De Rooy de leiding in het algemeen klassement door een kapotte band. In de eerste week zat het bandensysteem hem al dwars waardoor de banden leegliepen. Die achterstand maakte De Rooy nog voor de rustdag goed, maar het verschil na de achtste etappe kon hij niet meer ombuigen. Ook omdat hij in de tiende etappe opnieuw twee keer lek reed en op zoek moest naar een waypoint. Bovendien liep De Rooy ook nog een gekneusde rib op. Genoeg tegenslag waar de Rus Eduard Nikoleav van heeft kunnen profiteren. Toch zal de zege ook een beetje als een verrassing zijn gekomen, want eerder in de rally gaf hij De Rooy de meeste kans op de eindzegge. Waarbij hij opmerkte volgend jaar met een geheel nieuwe en aangepaste truck de rally te gaan rijden en dan zeker wist dat hij dan gingen winnen. Nu dus al een jaar eerder met de oude truck.

De Rooy eindigde toch nog een fraaie derde plek, al zal hij daar zelf anders over denken. Op de tweede plek eindigde de Rus Dmitri Sotnikov.
Pech was de rode draad door deze editie van de Dakar. Geen enkele equipe bleef verschoond van problemen: navigatiefouten, missen van waypoints, vastzitten in de modder, mechanische malheur. Alles kwam wel voorbij in de 39ste editie.
Toch bereikten 16 van de in totaal 19 gestarte equipes de finish in Buenos Aires.
 

Foto: Rallymaniacs.com
Foto: Rallymaniacs.com
Foto: Rallymaniacs.com
Foto: Rallymaniacs.com
Foto: Rallymaniacs.com
Foto: Rallymaniacs.com
Foto: Rallymaniacs.com