Lilian Damen
Lilian Damen Foto: Karin van Berkel

Rabobank Het Groene Woud Zuid: van en vóór Son en Breugel

Zakelijk

Op een zonnige lentedag presenteerde directievoorzitter Lilian Damen scheidend directievoorzitter (per 1 mei 2017) van de Rabobank Het Groene Woud Zuid (dat Oirschot, Best en Son en Breugel omvat) haar jaarverslag aan de media.

Lilian Damen benadrukte tijdens haar presentatie de betrokkenheid van de bank bij de lokale samenleving. De bank wil enerzijds laten zien wat er op maatschappelijk gebied is bereikt, anderzijds wil de bank haar betrokkenheid laten blijken. De bank is niet van Oirschot, Best of Son en Breugel, maar vóór Oirschot, Best en Son en Breugel. "Onze missie is om samen met de lokale gemeenschap een bijdrage te leveren aan een duurzame en betere samenleving. Natuurlijk is de Rabobank een commerciële onderneming, maar wel een bank met een hart voor de gemeenschap. Centrale thema's zijn betrokkenheid, zelfredzaamheid en wederkerigheid".
De Rabobank heeft in samenwerking met de gemeentes en ondernemersverenigingen onderzoek gedaan naar de specifieke kenmerken van onze regio.
De uitkomst is dat het verzorgingsgebied van Het Groene Woud in de top vijf staat als het gaat om de combinatie van wonen en werken. Om deze positie te handhaven zet de Groenhypotheek in, een hypotheek met rentekorting voor duurzaam gebouwde nieuwbouwwoning met een Groenverklaring.
Als concrete voorbeeld van de betrokkenheid van de bank noemde Lilian Damen de sponsorstrategie van de Rabobank.

De bank stelt niet alleen middelen ter beschikking, maar zet bijvoorbeeld ook haar netwerk in voor lokale projecten. Als voorbeeld noemde Damen "Toekomstbestendig Oirschot", een project waarin dit terug te zien is, is Toekomstbestendig Oirschot, een project gericht op de revitalisering van het centrum van Oirschot, waar Rabobank het voortouw heeft genomen om de leegloop tegen te gaan.
De sponsorstrategie van de Rabobank gaat verder dan financiële steun. Veel verenigingen en stichtingen worstelen met allerlei vragen, zowel op bestuurlijk als op financieel vlak.
Het doel is om verenigingen toekomstbestendig te maken. Rabobank faciliteert in de samenwerking met overkoepelende organisaties als het NOC/NSF de bijbehorende kosten voor haar rekening. Verenigingen die sponsoring ontvangen worden uitgenodigd iets terug te doen voor de samenleving. In 2016 sponsorde Rabobank voor een bedrag van € 45.000.
De sociale betrokkenheid van de Rabobank richt zich op twee doelgroepen in de samenleving: senioren en jongeren. Senioren worden aangemoedigd gebruik te maken van de opleiding internetbankieren. Daarnaast worden randomreaders voor slechtzienden beschikbaar gesteld die het telebankieren vergemakkelijken.

De jongerenraad wordt gefaciliteerd door vergaderruimte beschikbaar te stellen, de Human Resources afdeling helpt bij sollicitatietrainingen. De jongerenraad heeft een grote groei doorgemaakt en laat zich niet door tegenslagen ontmoedigen. De bank wil hier niet een leidende rol in spelen, de jongerenraad moet vooral een netwerk van en voor jongeren zijn.
Aan het einde van de presentatie ontvouwde Lilian Damen het plan van de bank voor het komend jaar. De intentie is om nog meer invulling te geven aan de betrokkenheid van de bank en de kernteams van medewerkers nog dichter bij de maatschappij te brengen. Het moet Rabobank Son en Breugel worden in plaats van Rabobank Groene Woud Zuid.