Afbeelding
Foto: Wil Feijen

27 juni Actiedag Leerkrachten Basisonderwijs

Politiek

Het basisonderwijs in Nederland gaat op 27 juni één uur staken. Dat lijkt meer op een speldenprik dan een harde actie. Alle basisscholen in Son en Breugel hebben besloten mee te doen aan deze actie, ondersteund door hun schoolbesturen.

Door: Arjen Strik

Waarom gaan ze actie voeren en wat willen ze bereiken? Jan van de Ven van actiegroep PO (primair onderwijs) in Actie, legt het volgende uit in de diverse media:

"Een belangrijk doel van deze actie is om maatschappelijk draagvlak te creëren, niet gelijk als een bulldozeractie het hele land plat leggen, zo zitten we niet in elkaar. Maar op een subtiele manier aandacht vragen voor onze problemen. Trouwens één uur kan nog voor behoorlijk wat problemen zorgen bij een groot aantal ouders. De meesten zullen die dag noodgedwongen later op hun werk komen."
Onderwijzers van Basisscholen in Nederland willen een drastische verlaging van de werkdruk ondermeer door kleinere klassen. Het is een intensief en stressvol beroep, met vaak een hoog ziekteverzuim en veel burn-outs. "Op feestjes hoor je vaak, jullie hebben niet te klagen met je lange vakanties. Maar we hebben veel te weinig onderwijzers om onze kinderen een goede basis te geven in onze steeds ingewikkelder wordende maatschappij. Maar bovenal willen we beter worden betaald. We vallen met name over het grote verschil in salaris vergeleken met onderwijzers uit het voortgezet onderwijs. Daar ligt het startsalaris 7 procent hoger dan in het basisonderwijs. Na 10 jaar is dit verschil opgelopen tot 19 procent en het maximumsalaris ligt dan in het voortgezet onderwijs 21 procent hoger."

Door de slechte arbeidsomstandigheden voorzien de onderwijskundigen in de nabije toekomst een gigantisch lerarentekort in het primair onderwijs. Het is zo geen aantrekkelijk beroep in de ogen van jonge mensen. De problemen zijn al zichtbaar op de Pabo, waar steeds minder studenten voor het beroep kiezen danwel afstuderen. Onderzoeksbureau's verwachten 5000 onvervulde banen in het basisonderwijs in 2021. Men probeert dat tekort op sommige scholen op te lossen door onbevoegden en ouders voor de klas te zetten. Uiteraard pedagogisch gezien een zeer ongewenste situatie, daarom gaan de leraren op 27 juni één uur staken."Twintig procent minder lestijd voor een dag, omdat leerkrachten op basisscholen twintig procent minder salaris krijgen," zegt initiatiefnemer en basisschool leerkracht Jan van de Ven.

Het belangrijkste is dat zo veel mogelijk ouders en andere betrokkenen weten wat er speelt. De deelnemende scholen uit Son en Breugel verwachten dus aandacht voor de situatie in het basisonderwijs. Vanuit elke deelnemende school kan er één leerkracht en één ouder naar Den Haag om aan de politiek duidelijk te maken dat er een brede steun is voor deze actie en tevens wordt er een petitie, met hun problemen en eisen, aangeboden aan demissionair Premier Rutte.

De ouders zijn inmiddels geïnformeerd o.a. via een ouderbrief en Facebook en gelukkig zijn er al veel begrip en steunbetuigingen ontvangen.

DEZE TEKST ALS EXTRA OPVALLEND ONDERDEEL PLAATSEN

Het team van basisschool de Bloktempel doet mee aan de landelijke actie

Beste ouder(s), verzorger(s),

Het team van b.s.de Bloktempel is zeer bezorgd over de kwaliteit van ons onderwijs in de toekomst.
Wij vragen ons af of er straks nog wel voldoende goed gemotiveerde leerkrachten zijn, die het mooie werk nog aan kunnen.
Om die reden sluiten we ons aan bij de landelijke actie van "PO in actie".
Dat betekent dat we net als heel veel andere basisscholen op dinsdag 27 juni a.s. 1 uur later met de lessen zullen beginnen. De kinderen kunnen vanaf 9.15 uur op school terecht. De lessen beginnen om 9.30 uur.
Tussen 8.30 en 9.15 zijn alle ouders (de kinderen mogen nog even thuis blijven) van harte welkom op het schoolplein of in de hal van de school. Wij willen dan graag met u in gesprek om onze zorg over de kwaliteit van het onderwijs met u te bespreken. Wij staan er voor om straks niet van de "koude kermis thuis te komen". Daarom schenken we graag een warme kop koffie of thee voor u in.
U kunt uw steun middels het tekenen van de petitie en/of ophangen van de een harte wens ondersteunen.
Wij rekenen op uw begrip en steun.
Voor vragen en/of opmerkingen kunt u contact opnemen met de leerkrachten of directie van school.

Het bezorgde team van bs. De Bloktempel