Afbeelding
Foto: Artist impression BurgtBouw en RAU

Coalitie wil toch nog in gesprek met de inwoners van Son en Breugel.

Politiek

Son en Breugel - Tijdens de raadsvergadering van donderdag 22 juni, is besloten om de ontwerpbestemmingsplan en de ontwerp - omgevingsvergunning nog niet ter inzage te leggen.  Als dit is gedaan namelijk is gedaan dan kan iedereen zienswijzen indienen, deze kunnen het proces vertragen. Om dit te voor te zijn lijkt te het de coalitie dus beter om eerst de inwoners te vragen wat zij van het ontwerp vinden. 

Door: Adrie Neervoort

Dit besluit is een gevolg van een brief die de coalitiepartijen VVD, PvdA/GroenLinks en Dorpsbelang naar het college stuurde afgelopen week. Deze brief werd tijdens de raadsvergadering ingebracht als motie, en toegelicht door Maarten Verbeek van Dorpsbelang.
In de toelichting werd al snel duidelijk dat daarbij de kaders overeind moesten blijven. Met name moest de discussie niet gaan over de gebruikers want die stonden vast en rekenden op een nieuwe accommodatie, die kan en mag je aldus de coalitie niet teleurstellen. Ook het parkeren en het slopen van de kerk maken geen onderdeel uit van de gesprekken met de inwoners van Son en Breugel.

De oppositie Dorpsvisie en CDA vragen zich daarom af wat het nut van dit alles is, en waarom het college nu wel wil horen wat de inwoners vinden. Uiteindelijk blijkt het horen van de inwoners alleen bedoeld om draagvlag over het ontwerp te vergroten onder de inwoners.
En dat is dan ook meteen de het probleem wat Dorpsvisie en CDA hebben met de hele gang van zaken. Want wat nu als niemand het gebouw niet wil in de huidige vorm. Zijn er dan alternatieve, zoals hergebruik van de huidige kerk?
Wethouder Visser heeft geen moeite met de motie en denkt dat het goed is dat de inwoners nogmaals geraadpleegd worden, want uiteindelijk moet de raad een beslissing nemen voor alle inwoners.

Marco Pulles (VVD) reageerde over de motie, dat het uiteindelijk mooi zou zijn als iedereen voor de nieuwe MFA en zijn vorm zou zijn, maar dit zal eenvoudig nooit zal gebeuren. Wij als raad moeten de beslissing nemen en daarbij kan het zijn dat niet iedereen het eens is met de beslissing.
Na de zomer zullen de inwoners van Son en Breugel de mogelijkheid hebben om hun mening te geven over het ontwerp van de MFA, en medio oktober/november zullen de bevindingen in zowel de commissie en de raad worden besproken. Tussentijds gaan de onderhandelingen over de aankoop van de grond waar de huidige kerk op staat gewoon door. Bij een akkoord zal de commissie grondgebiedzaken een oordeel geven over de aankoop. Dit zal allemaal ruim voor de presentatie en de uiteindelijke conclusie van het horen van de inwoners over de MFA zijn. Eén alternatief is dan mogelijk niet meer uitvoerbaar!