Vergunninghouders en werkgevers koken samen
Vergunninghouders en werkgevers koken samen

Vergunninghouders en werkgevers koken samen Syrische lunch

Human Interest

Son en Breugel - Twee vergunninghouders uit Son en Breugel en twee werkgevers uit de regio hebben donderdag 22 juni samen een Syrische lunch bereid en genuttigd. Het doel van de workshop was om elkaar beter te leren kennen en een verbinding te maken tussen beiden zodat vergunninghouders een volgende stap richting werk kunnen zetten.

Werk vinden is voor vergunninghouders moeilijk omdat ze hun netwerk missen en omdat ze moeite hebben de juiste weg te bewandelen. Ingeborg de Kort, trainer/coach bij WSD: "De meeste vergunninghouders zijn trouw aan alles wat ze moeten doen. Omdat ze met veel instanties te maken hebben, maatschappelijk, voor het leren van de taal en op het gebied van werk, raken ze de weg nog wel eens kwijt. Niets doen is dan veiliger dan het verkeerde pad kiezen."

De workshop is een initiatief van WSD, het sociaal werkbedrijf van o.a. de gemeente Son en Breugel. Verschillende werkgevers uit de regio hebben te kennen gegeven vergunninghouders een plek binnen hun bedrijf te willen bieden. In de praktijk blijkt de match echter lastig te maken. Vergunninghouders kunnen vaak alleen parttime werken omdat zij naast hun werk een inburgeringscursus volgen. Zij zijn daardoor voor werkgevers niet flexibel inzetbaar. Bovendien is de taal een belemmering. Ingeborg de Kort, trainer/coach bij WSD zegt daarover dat werkgevers dus extra moeite moeten doen om een vergunninghouder aan te nemen. De Kort: "Extra moeite doen voor iemand die je niet kent is voor iedereen lastig. Daarom willen we dat werkgevers en vergunninghouders elkaar leren kennen. Samen koken is een goede methode om de persoon achter een naam te leren kennen." 

Na het koken en nuttigen van de maaltijd was het tijd om de balans op te maken. Een baan is er voor de vergunninghouders niet direct uitgekomen en dat was het doel ook niet. Er zijn telefoonnummers uitgewisseld en de werkgevers en vergunninghouders hebben een beter beeld van elkaar gekregen. Enkele werkgevers gaven te kennen dat ze werk hebben voor vergunninghouders en dat ze graag in contact komen met de mensen die bij die banen passen.