Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Gemeente koopt kerk voor 1.133.000 inclusief grond en sloop.

Politiek

Son en Breugel - Wat zou je doen met een miljoen, was de naam van een actie lang geleden toen er ook al sprake was om een gezamenlijke accommodatie, bibliotheek, theater,enz. (MFA)  te bouwen op het tijdelijke parkeerterrein aan de Nieuwstraat.

Door: Adrie Neervoort

Het antwoord is nu gegeven, want tijdens het collegeoverleg deze week is er overeenstemming bereikt over de aankoop van de kerk en de grond, ook de sloop komt zoals afgesproken voor rekening van de gemeente, totale kosten meer dan 1 miljoen euro. Het college zal nu aan de raad vragen om via een investeringskrediet budget ter beschikking te stellen.

Het aankopen van de kerk en de grond zijn onderdeel van alle ontwikkelingen op en rond het Kerkplein. Deze ontwikkelingen hebben betrekking op de MFA -in welke vorm en omvang dan ook -, het doortrekken van de Kerkstraat, de woningbouw op een gedeelte van de kerklocatie, de transformatie van het Vestzaktheater naar wonen en de nieuwe kerk achter de toren. In alle op hoofdlijnen vastgestelde ontwikkelingen is de verkrijging van het eigendom van de kerklocatie een belangrijke randvoorwaarde

De verkoop van de grond achter de toren, voor een nieuw te bouwen kerk, door de parochie brengt 198.770 euro op. Deze zal worden verrekend in de aankoop van de kerk door de gemeente. 
Door de overeenstemming komt de sloop van de kerk medio oktober 2017 steeds dichterbij. Alleen de gemeenteraad kan de overeenkomst nog tegenhouden. Maar dit is zeer onwaarschijnlijk omdat een meerderheid van de raad voorstander is van het aankopen. 
Ook heeft de gemeente meerdere malen duidelijk gemaakt dat de discussie, rondom de vorm en uitvoering van de nieuw te bouwen MFA in het centrum van Son en Breugel los staat van de aankoop en sloop van de huidige kerk.