Familie van der Veen samen met de bouwers voor hun huis in aanbouw
Familie van der Veen samen met de bouwers voor hun huis in aanbouw Foto: Wil Feijen

Pannenbier

Human Interest

Het is een bekend begrip in de bouw, pannenbier. Als het hoogste punt bereikt is en de dakpannen gelegd kunnen worden, wordt dat traditioneel gevierd. Door het schenken van bier, vandaar dus 'pannen' bier. De opdrachtgever stelt het bier beschikbaar aan de bouwvakkers.

Door: Adrie Neervoort

Een traditie die gelukkig ook nog te zien is bij een aantal bouwprojecten in het Sonniuspark. Nog niet zo lang geleden legden Dayen en Alyssa de zoon en dochter van Glenn en Lilly van der Veen de eerste steen voor het huis dat zij laten bouwen in het Sonnuispark. Afgelopen vrijdag 7 juli werd het hoogste punt bereikt van de nieuwbouw, pannenbier dus.
DeMooiSonenBreugelKrant was benieuwd of na de traditie van de eerste steen de familie van der Veen ook de traditie van pannenbier kende.
We treffen Glenn van der Veen samen met zijn vrouw Lilly en zijn moeder en stiefvader aan bij de woning in aanbouw. Gezien het bier, alcohol vrij en met alcohol, lijkt de vraag geheel overbodig of de familie weet wat pannenbier is. Toch stellen we de vraag aan Glenn. Hij kijkt alsof hij hoopte dat we de vraag gingen stellen, neemt een slok en begint zijn verhaal;

"Op 27 juni 2017 had ik tegen mijn moeder verteld dat ze binnenkort de hoogste punt gaan bereiken van onze nieuwbouw woning. En mijn moeder zei: "Als dat zo is dan moet het gevierd worden". En ook dat het gezegend is om te gaan vieren samen met je medewerkers! vertelde ze verder. Mijn collega's had aan mij een en ander uitgelegd over pannenbier. Sinds vorige week had ik nog nooit eerder van het woord "Pannenbier" gehoord. Daarna had ik het uitgezocht:

Pannenbier is een term uit de bouw. Dit is een traditie wanneer het hoogste punt van een gebouw is bereikt en de dakpannen gelegd kunnen worden, wordt bier geschonken, dat door de opdrachtgever beschikbaar wordt gesteld. In sommige streken plaatst men wanneer het hoogste punt bereikt is een meiboom op de nok, meestal is het een vlag die blijft wapperen totdat het pannenbier is geschonken en gedronken. Een lang wapperende vlag duidt op een gierige opdrachtgever. Een bezem op het hoogste punt nadat de vlag gestreken duidt erop dat er geen bier is geschonken (en geen fooi is gegeven).
En inderdaad later werd een vlag opgehangen aan de hoogste punt. Nou dat hoef je aan mij geen tweede keer te zeggen en ik had het meteen aan de medewerkers een pannenbier dag georganiseerd afgelopen vrijdagmiddag op 07 juli 2017. Ik Glenn van der Veen, mijn vrouw Lilly van der Veen, oma & opa en samen met de mensen die zo hard aan het werk zijn om binnen gestelde planning de bouw af te krijgen op een informele manier het glas heffen en nuttigen met lekkere snacks en banden weer eens aan te halen.
Ik heb nu wat bijgeleerd wat "pannenbier" betekent en het was die dag mooie zonnige gezellige dag. Het hoogste punt is bereikt bij onze nieuwbouw en we willen dit graag op deze manier delen! Het wapperde vlag mag nu eraf en we kunnen niet wachten tot het huis wordt opgeleverd. We hebben er zin in!

De aannemer Simon Sol van Sol Bouwservice uit Son en Breugel, geniet zichtbaar van de traditie en het gebaar dat de opdrachtgever ermee maakt. Ook Jochem Koek van Koek installatie uit Sint Oedenrode en Eddie Franken van Eddie Franken Elektra uit Valkenswaard heffen het glas en proosten op de samenwerking.

Ook al is het begrip 'pannenbier' misschien inmiddels wat achterhaald, staan veel bouwbedrijven bij elk bouwproject er toch nog even bij stil, als het hoogste punt bereikt is. Er zijn zelfs bedrijven die op de traditie inspelen en er een waar evenement van maken. Uitgebreid met een tent op de bouwplaats, muzikaal entertainment, uitgebreid eten en drinken…het is maar net wat de klant voor wensen heeft. Op deze wijze, stellen deze bedrijven, kunnen de bouwbedrijven en projectontwikkelaars hun relaties een kijkje laten nemen bij de bouw en de relatie aan te halen. Pannenbier, een mooie aanleiding voor een feestje.