Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Kringloop Son, een onmisbare lokale schakel

Politiek

'Het zou verspilling zijn om Son na acht jaar te moeten verlaten'

Circulaire economie, een begrip waaraan we wellicht nog wat aan moeten wennen. Bedoeld daarmee is de noodzaak dat we efficiënter moeten omgaan met schaarse grondstoffen. Met het Rijksbrede programma Circulaire Economie legt de overheid de ambitie neer om in 2030, 50% minder grondstoffen te gebruiken. In 2050 moet dat 100% zijn. Kringloopbedrijven spelen hierbij een onmisbare rol in de afvalpreventie, materiaal- en producthergebruik en dragen hierdoor bij aan de landelijke en gemeentelijke doelstelling. Maar ziet de gemeente dit ook zo? We spreken hierover met Joost Franken, eigenaar van Kringloopwinkel Son.

Door: Arjen Strik
Foto: Wil Feijen


Duurzaamheidsambitie gemeente Son en Breugel
In de Kadernota Son en Breugel 2016-2020 geeft de gemeente haar duurzaamheidsambitie aan. Het college wil doorpakken op duurzaamheid in de breedste zin van het woord. Van energieneutraal in 2030 tot een duurzame samenleving waarbij bedrijven, overheid, burgers, verenigingen en scholen samen werken aan duurzame oplossingen, ook op het gebied van (sociale) werkgelegenheid en circulaire economie.

Het optimaliseren van productherbenutting
Het college heeft de doelstelling om de hoeveelheid restafval per hoofd van de bevolking terug te dringen naar 100 kg/inwoner/jaar in 2020. Het optimaliseren van productherbenutting, zoals zoals het hergebuik en reparatie van producten, de zorg dat producten langer in omloop zijn en er minder producten afval worden. Dit draagt bij aan het behalen van doelstellingen ten aanzien van het reduceren van restafval, het behalen van een hoger scheidingspercentage en het beperken van de afvalheffing.

Kringloopwinkel Son
Kringloopwinkel Son bestaat ruim acht jaar en heeft o.a. als missie een bijdrage te leveren aan het creëren van werkplekken voor mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt en een bijdrage te leveren aan de circulaire economie door het stimuleren van hergebruik.
Joost Franken ligt toe: "Van de spullen die we jaarlijks krijgen aangeboden wordt 46% opnieuw verkocht, 35% (gescheiden) aangeboden ter recycling en slechts 19% word aangeboden als restafval. We streven er naar om zoveel mogelijk herbruikbare goederen in te zamelen en (eventueel na reparatie) opnieuw te verkopen. We hebben ca. 25 mensen in dienst waaronder veel collega's die een grote afstand hadden tot de arbeidsmarkt, in de praktijk onmisbare kanjers. Per dag ontvangen we tot 300 klanten, die van onze diensten gebruik maken. Inmiddels bestaan we uit drie bedrijven: FrankenService, gespecialiseerd in het ontruimen van woningen, bedrijfspanden en terreinen; KringloopWinkel Son, verkoop van bruikbare meubeltjes, kleding en andere kleine gebruiksgoederen en Veilinghuis-Online.nl, via een internet veiling worden bijzondere, unieke of zeldzame objecten te koop aangeboden. Leuk is het nog te melden dat per september de mensen, via onze site, zelf online hun spullen ter bieding kunnen zetten. Ik denk, dat we met al onze diensten, ook onze inname functie, als onderneming een unieke maatschappelijke waarde vervullen in onze gemeente met het realiseren van de duurzaamheidsambitie. Maar ziet de gemeente dat ook zo, vraagt Joost zich af?"

Doorpakken met de gemeente verloopt moeizaam
"Eind dit jaar moeten we uit het centrum verdwenen zijn. Mijn grootste frustratie is dat de gemeente ons ziet als detailhandel en dat detailhandel, volgens de wethouder, niet thuis hoort op een industrieterrein. We zijn echter geen detailhandel en zoeken een nieuwe loods die we niet kunnen vinden in het dorp." Zegt een enigszins gefrustreerde Joost Franken, hij vervolgt: "We hebben inderdaad een Kringloopwinkel met een aanbod op het niveau van detailhandel. Maar ook een groot pakhuis midden in het centrum waar we spullen innemen, meubels en inboedels opknappen, bewerken en opslaan en de bevoorrading van onze winkel voorbereiden. Een filiaal van het Kruidvat heeft als detaihandel toch ook een centraal magazijn, opslag, kantoor en logistiekcentrum achter de hand!

Hoezo detailhandel?
Ook eerdere afspraken met de gemeente over de inname van goederen bij de milieustraat blijken op drijfzand te berusten. Ik ben al maanden naarstig op zoek naar een geschikte loods en afgiftelocatie, maar kan deze niet vinden door de restrictie van de gemeente dat ik een detailhandelbedrijf ben. Ik zou het liefst op Ekkersrijt, of een nabij industrieterrein, een plek vinden, maar dat kan niet volgens de gemeente. Om gek van te worden, wie kan me helpen? Ik ben me nu aan het oriënteren in naburige gemeenten, die niet zo'n krampachtig vestigingsbeleid voeren en ons graag zien komen als recycleridders in de milieustrijd. Maar het liefst blijf ik in Son en Breugel met mijn bedrijf," zegt Joost. "We vervullen hier een centrale rol in de herbestemming van producten met al acht jaar tevreden klanten en een stijgende klandizie. Zonde om Son en Breugel zo noodgedwongen te moeten verlaten, door hun rigide bestemmingsplan en hun onmachtige opstelling om met lokale ondernemers door te pakken. Wie kan ons uit de put helpen", zegt hij, bijna met de handen in het haar. "Ik zoek een loods/bedrijfsruimte in onze gemeente van ca. 700 m2 voor de inname van onze aanbieders en de verkoop en opslag van grote inboedels, het opknappen van meubels en huishoudelijke apparatuur en het voorbereiden van het assortiment van onze winkel. Een plek in de nieuwe MFA zou natuurlijk fantastisch zijn, maar ja dan moet de gemeente ook op dit front van doorpakken weten!' besluit hij met een knipoog.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Ingezonden 14 uur geleden Minder uitstoot lachgas op rioolwaterzuiveringen van Waterschap De Dommel
De gezamenlijke Opleidingsorkesten van Harmonie PHEV en Asterius
Algemeen 18 uur geleden Jeugd van PHEV schittert tijdens uitwisselingsconcert
Renske Modderman (Rabobank) overhandigd de cheque aan Julius Buijs (SBC)
Algemeen 19 uur geleden SBC verduurzaamt met ondersteuning van de Rabo Clubsupport
Afbeelding
Ingezonden 19 uur geleden Week van de Groene Tuin helpt Brabanders op weg om tuin te vergroenen
Paasletterpuzzel in het centrum van Son en Breugel
Algemeen 21 uur geleden Maak kans op mooie prijzen in het centrum van Son en Breugel
Repaircafé
Algemeen 22 uur geleden Meer mogelijk bij het Repaircafé