Afbeelding

Tentoonstelling het vrouwelijke omarmen

Algemeen

Van Zondag 23 juli tot en met 3 september worden in Villa de Kleine Heide in Son en Breugel de schilderijen van Joos Vrijburg geëxposeerd. Een behoefte om het vrouwelijke tot expressie te brengen ligt ten grondslag aan haar werk.

Joos Vrijburg volgde in 2014 een opleiding om les te geven in de "Color of Woman" methode van Shiloh McCloud.
Dit is een 13 stappen methode, die het voor iedereen mogelijk maakt om te schilderen en zichzelf uit te drukken.
Het lege doek wordt als opening, als doorgang, beschouwd waarin "zij" verschijnt.

We beginnen met het neerschrijven van onze intentie, zo vertelt Joos. De intentie heeft meestal te maken met een thema dat speelt in ons leven en gaat richting geven aan het schilderen.
Dan kiezen we meestal drie kleuren, waarmee we het doek gaan vullen.
Daar overheen schilderen we de vrouwenfiguur. De achtergrond doet mee als bron van inspiratie voor vorm en kleur.
Het klinkt misschien ingewikkeld, maar omdat de 13 stappenmethode veel structuur biedt, lukt het altijd om een diepere laag in onszelf tot expressie te brengen dan waar we met ons dagelijkse denken kunnen komen.
Joos onderwees de methode aan de moeders van een dorp van SOS Kinderdorpen in Guatemala, ter gelegenheid van de opening van dit nieuwe dorp. Ook daar bleek hoe diep in ons de behoefte leeft om onszelf van binnenuit uit de drukken.

Voor de opleiding van de Color of Woman methode moest Joos binnen negen maanden vijf grote schilderijen maken volgens de posities van het medicijnwiel.
Zij had in de periode daarvóór alleen geaquarelleerd, en het was een grote overgang om met acrylverf te gaan werken.
Haar eerste schilderij was een voorstelling van het legendarische zelf, het zelf dat we ten diepste zijn, in het centrum van het medicijnwiel.
De naam van het doek werd The deep voice within.

Vervolgens schilderde zij de muze, in het Noorden van het medicijnwiel. Ik wilde graag de godin van de overvloed schilderen, zo vertelt Joos, en in plaats daarvan ontstond het beeld van een nomade.
Zij leerde mij dat overvloed zich diep in onszelf bevindt, en onafhankelijk is van onze bezittingen. De naam van het schilderij is She who goes with the wind.
In het Oosten van het medicijnwiel vertoeft de artiest, de taliswoman. Dit resulteerde in het schilderij Lady in blue.
In het Zuiden van het medicijnwiel bevindt zich de alchemist. Joos noemde het schilderij Fierce protectress.
In het Westen van het medicijnwiel leeft de visionair, het archetype dat navigeert tussen twee werelden. Zij die haar werk deelt met de wereld om zich heen.
Joos heeft het creëren van dit schilderij vastgelegd op video, zodat iedereen die dit wil de stappen kan volgen die leiden tot het uiteindelijke resultaat.
De naam van het schilderij is Calling home the birds.

Deze, en andere schilderijen, zijn van Zondag 23 juli tot en met Zondag 3 september te zien in Villa de Kleine Heide, Europalaan 2a in Son en Breugel.
De tentoonstelling is toegankelijk voor publiek op Zondagen van 15 tot 17 uur en na het maken van een afspraak.
Joos zal daar regelmatig aanwezig zijn met haar boeken en kaarten.

Meer informatie over Joos en haar werk is te vinden op haar website www.joosbouwmeester.com.