Afbeelding

Sonnewijzer nieuwe school voor een brede leerervaring

Algemeen

Onlangs werd de nieuwbouw van de Sonnewijzer opgeleverd door de aannemer. Midden in de schoolvakantie; dus de feestelijkheden laten nog even op zich wachten en volgen na de start van het nieuwe schoolseizoen. DeMooiSonEnBreugelKrant nam alvast een voorproefje en sprak met Gerry Bosch, directeur van basisschool de Sonnewijzer en haar educatieve partner Tessie Couturier, locatiemanager van Korein Kinderplein Ruysdaelstraat. De kinderen van de dagopvang zitten al per begin augustus in hun nieuwe goed geoutilleerde onderkomen aan de Ruysdaelstraat in een geweldige dagopvang. Samen geven ze vanaf afgelopen maandag in deze nieuwe locatie vorm aan de 'brede' school de Sonnewijzer.

Door: Arjen Strik

De ruime centrale hal staat nog vol containers met lege verhuisdozen. De geur van lijm en 'nieuw' kringelt je neus binnen. Schoolmeubeltjes staan te wachten om uitgepakt te worden. Goedgemutste leerkrachten zijn bezig hun lokaal in te richten en het digiboard uit te testen om de puntjes op hun 'i' te zetten. Een schijnbare chaos, binnen een strak draaiboek, want op 28 augustus start het nieuwe schooljaar, in een fantastische nieuwbouw.
Gerry en Tessie: "De oude school paste volstrekt niet meer in het huidige onderwijs. Werken in kleine groepjes ging haast niet, projectonderwijs was lastig, we misten de hedendaagse voorzieningen. Het concept 'brede school' konden we niet vormgeven doordat we in gescheiden werelden leefden.

Gerry en Tessie: "Samen bouwen aan jezelf", is de missie van de Sonnewijzer. In ons nieuwe gebouw is sprake van een open en transparante leeromgeving; dat is waar wij samen, Korein Kinderplein en de Sonnewijzer, voor willen staan en wat we dan ook terug wilden zien in het ontwerp. De architect is op bezoek geweest om ons te begrijpen. Hij heeft in zijn ontwerp het begrip ruimte en omgeving breed geïnterpreteerd: de school is een speelplaats, ontmoetingsplek, een park, kinderplein, straat, bos, museum, theater, een dagelijkse aangename en sociaal vormende ontmoetingsplaats: al deze plekken maken deel uit van de brede leer- en leefomgeving. Een brede leefwereld voor kinderen van 0 tot 13."

De dames vervolgen: "In het ontwerp is rekening gehouden met de speerpunten van ons onderwijs: voor- en vroegschoolse educatie, lezen, differentiatie, extra ondersteuning, techniekonderwijs en Rots & Water (een sociale vaardigheidstraining). Ook het samen vieren en creëren staat hoog in het vaandel van onze brede school. Vandaar dat in de nieuwbouw een grote ruimte gemaakt is om zo met alle kinderen en desgewenst met de ouders aan deze vieringen en activiteiten deel te kunnen nemen."

Beide dames zijn lyrisch over het resultaat. "Dit maak je maar één keer in je leven mee", zegt Tessie enthousiast. Ze vervolgen: "Een gebouw met een uniek karakter midden in het bos. Open en transparant. Buiten een natuurlijke speelomgeving en binnen een inspirerende leeromgeving, veilig voor onze kleintjes maar voor alle leerlingen een uitdagende basis om de wereld te ontdekken. "Nu we toch in de krant staan," zegt Tessie lachend, "maken we even misbruik om te melden, dat we nog kinderen voor peuterwerk kunnen plaatsen op de ma-di-do-vrijdagochtend."

Ze besluiten: " De officiële opening is 28 september. Gedurende de bouw hebben de kinderen geluidsopnames gemaakt van het bouwproces. Deze opnames zijn verwerkt in een muzikale compositie, die deze middag ten gehore gebracht wordt, met dans verzorgd door de kinderen ." Het programma zal nog verder uitgewerkt worden. Dat wordt uiteraard een mooie middag waar DeMooiSonenBreugelKrant graag verslag van doet.

Parallel Wijnen
Evenement 8 uur geleden Parallel Wijnen verkoopt laatste restanten
Afbeelding
Ingezonden 9 uur geleden Fatbikes niet welkom bij VVN Verkeersexamen
Afbeelding
Ingezonden 19 uur geleden Minder uitstoot lachgas op rioolwaterzuiveringen van Waterschap De Dommel
De gezamenlijke Opleidingsorkesten van Harmonie PHEV en Asterius
Algemeen 23 uur geleden Jeugd van PHEV schittert tijdens uitwisselingsconcert
Renske Modderman (Rabobank) overhandigd de cheque aan Julius Buijs (SBC)
Algemeen gisteren SBC verduurzaamt met ondersteuning van de Rabo Clubsupport
Afbeelding
Ingezonden 27 mrt, 15:08 Week van de Groene Tuin helpt Brabanders op weg om tuin te vergroenen