Afbeelding

Veteranen Son en Breugel lopen de Sunset March

Verenigingen

Op dinsdag 22 augustus 2017 hebben 6  Veteranen van "Veteranen Son en Breugel" voor het eerst in hun bestaan de Sunset March gelopen in Nijmegen

De Sunset March is sinds 19 oktober 2014 een dagelijks eerbetoon aan de geallieerde militairen, die gevochten hebben voor de vrijheid van Nederland.
Met dit initiatief willen de veteranen niet alleen herdenken welk offer de Amerikaanse militairen hier ver van huis hebben gebracht voor de vrijheid van het Nederlandse volk. Zij willen hiermee vooral ook een zichtbare brug slaan naar alle veteranen die in missies over de hele wereld hebben bijgedragen en nog steeds bijdragen aan vrede en vrijheid.
Natuurlijk wilden de veteranen meer weten over wat daar eigenlijk gebeurd was wat de verlichting van de brug en in het bijzonder de 48 lantaarnpalen voor rol hierin speelden.

Tijdens de "Operatie Market Garden" waar Son en Breugel ook een belangrijk aandeel in heeft gehad was het doel dat (het deel "Market" genoemd) de parachutisten die op meerdere plaatsen in NL werden gedropt de bruggen in handen zouden krijgen zodat (het deel "Garden" genoemd) de grondtroepen door konden stoten naar Arnhem om van daaruit Duitsland in te trekken.

Op 20 september 1944 ondernamen parachutisten van het 3e bataljon van 504 Parachute Infantry Regiment (PIR) van de Amerikaanse 82e Luchtlandingsdivisie (82 Airborne) onder leiding van major Julian Cook de oversteek in 26 canvas bootjes. Van de 260 man in de eerste oversteek raakte ongeveer de helft gewond of werd gedood.
Tijdens deze aanval verloren aan geallieerde zijde 48 man het leven, maar het doel werd wel bereikt. 's Avonds waren zowel de verkeers- als de spoorbrug in geallieerde handen en was de weg vrij voor het Britse 30e Legerkorps. Helaas kwam deze actie te laat om de Britse 1e Luchtlandingsdivisie bij Arnhem te ontzetten.

De 48 lantaarnpalen staan dus voor de 48 gesneuvelden. 
Om 21.00 uur begon de Sunset March voor de veteranen uit Son en Breugel. Bij het naderen van een lantaarnpaal op de bewuste route ging die aan. Soms moest er even worden ingehouden en dan weer even versneld om op tijd bij de volgende lantaarnpaal te zijn maar na een paar lantaarnpalen zaten de veteranen in het goede ritme en ging de lamp aan als ze er waren.
Een heel aparte ervaring als je langs een lantaarnpaal loopt die gaat branden om een in 1944 gesneuvelde Amerikaanse militair te herdenken. Zeker omdat de lantaarnpalen voor je nog uit zijn en pas aan gaan als je in de buurt komt. 

Na de mars verlieten de veteranen de brug via de trappen om bij het monument een bloemstuk namens de "Veteranen Son en Breugel" te leggen en respect te tonen voor die 48 mannen die de hoogste prijs voor onze vrijheid hebben betaald. 
 

Afbeelding