Afbeelding

Lezing Henk Roosenboom 'Een niet zo gouden eeuw'

Cultuur

(Anders dan in onze uitgave van deze week staat is de lezing niet op 20 december maar op 20 september aanstaande)
Lezing Heemkundekring Son en Breugel op woensdag 20 september om 20.00 uur in de zaal van 'De Zwaan', Markt 9 te Son en Breugel.
De toegang is gratis en introducees zijn van harte welkom.

'Een niet zo gouden eeuw' door Henk Roosenboom.

De periode 1648 tot 1795 is een "vergeten" periode in de geschiedenis van onze provincie. Veel mensen weten wel het een en ander over de roemrijke tijd van het hertogdom Brabant in de middeleeuwen – denk aan hertog Jan – en ook nog over de 19de en 20ste eeuw, maar weinig over de tijd er tussen. De anderhalve eeuw tussen 1648 en 1795 wordt nog vaak gezien als een duistere tijd, de periode dat "wij" onder de knoet van de protestanten zaten en uitgebuit werden.

Deze opvatting, zo begrijpt u natuurlijk, is inmiddels achterhaald. Tegenwoordig denken we toch wel enigszins genuanceerder over Brabant in de 17de en 18de eeuw. Niet dat het allemaal rozengeur en maneschijn was: er wás veel armoede, de meeste politieke functies wáren in handen van protestanten, er bestónd veel onveiligheid en oorlogen en brandschattingen waren aan de orde van de dag. Maar aan de andere kant, het is wel het tijdperk geweest, waarin onze provincie vorm gekregen heeft, waarin de kiem is gelegd voor het moderne Noord-Brabant.

Toen Noord-Brabant in 1648 definitief een deel werd van Noord-Nederland werden de katholieke inwoners van Brabant geconfronteerd met de calvinistisch protestantse cultuur van het noorden. Dit ging niet zonder problemen, maar geleidelijk aan leerden, misschien uit de nood geboren, beide partijen elkaar steeds beter kennen en groeiden zo langzaam naar elkaar toe, totdat, in de tijd van de Bataafse revolutie na 1795, Noord-Brabant gelijkwaardig werd en zich begon te emanciperen.

In deze lezing wordt deze geschiedenis verteld aan de hand van talloze afbeeldingen, gezien vanuit het perspectief van de regio Zuidoost Noord-Brabant, het oude Kempen- en Peelland. Het verhaal wordt zoveel mogelijk benaderd vanuit de mensen die hier woonden en werkten. Hoe zagen en beleefden zíj hun wereld en hun tijd?

Henk Roosenboom
Heemkundekring Son en Breugel heeft Henk Roosenboom uitgenodigd om op woensdag 20 september aanstaande deze lezing te houden in De Zwaan in Son. De aanvang is 20.00 uur.
Henk studeerde geschiedenis aan de Katholieke Universiteit Nijmegen en was jarenlang verbonden aan het Rijksarchief in Noord-Brabant. Van 1988 tot 2002 was hij gemeentearchivaris van Helmond. In 1997 promoveerde hij op een proefschrift over de dorpsschool in de Meierij van 's-Hertogenbosch, 1648-1795. Na de fusie van het Gemeentearchief Helmond met het Streekarchief Eindhoven in 2002 werkte hij tot juni 2005 als wetenschappelijk en educatief medewerker op het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven. Hij schreef een groot aantal bijdragen over de geschiedenis van oostelijk Noord-Brabant.

Voor leden van de Heemkundekring is de toegang gratis, van niet-leden zal een bijdrage van 2 euro worden gevraagd.