Afbeelding
Foto: Wil Feijen

De Traverse al 10 jaar een begrip.

Zakelijk

Son en Breugel - Dit jaar bestaat De Traverse 10 jaar op de huidige locatie.
Een goede reden om nog eens stil te staan bij deze winkel en om terug te kijken op het verleden.

Door: Adrie Neervoort

Wie is er niet eens binnengelopen of heeft er wat gekocht, kantoorboekhandel De Traverse aan de Nieuwstraat is een begrip in Son en Breugel. Vriendelijk personeel met kennis van zaken en een eigenaresse die al jaren in de boekenbranche actief is, Bernadette de Wit.

De grote stap
Bernadette de Wit was oorspronkelijk kleuterleidster en heeft daarna voornamelijk in de verkoop gewerkt, altijd functies waarbij klantcontact en persoonlijk advies belangrijk waren. Onder andere in een kledingzaak, een sportwinkel, en jaren geleden begon zij bij De Boekelier in de Nieuwstraat in Son en Breugel, als verkoopster.
De zaak draaide redelijk, maar er zat meer in dacht Bernadette en toen de tijd er rijp voor was stelde zij voor om de zaak over te nemen. Na discussies over de winkel met Cees thuis aan de keukentafel en gesprekken met een adviseur stond het sein op groen. Allebei zeiden "als je het op jouw manier wilt doen, dan neem je de winkel toch over". En dit was voor Bernadette het zetje dat ze nodig had om de grote stap te wagen, een man die volledig achter haar idee stond. Op 1 januari 1995 was Bernadette de eigenaresse van de Boekelier winkel en speelde Cees alleen een rol op de achtergrond van de kantoorboekhandel van zijn vrouw. In de loop der jaren is de zaak altijd meegegaan met de laatste ontwikkelingen en trends.

Nieuwe locatie
Vanaf 2000 is de winkel als zelfstandige boekenwinkel doorgegaan. Er werd er een nieuw pand geopend aan de Nieuwstraat in Son en Breugel, waardoor de winkeloppervlakte verdubbelde. Hierdoor kon het assortiment veel beter worden afgestemd op de klantenkring in Son en Breugel. Het assortiment boeken werd behoorlijk uitgebreid en afgestemd op de klanten in de regio. Vooral de boeken voor kinderen in alle leeftijdscategorieën bleken zeer populair. Daarnaast werden cadeauartikelen in het assortiment opgenomen . Waarbij bijvoorbeeld de artikelen van Blond Amsterdam het nog steeds goed doen. Momenteel wordt er gewerkt aan een uitbreiding met educatieve spelletjes en puzzels etc. Mede hierdoor en het feit dat de winkel geheel in eigen beheer werd gerund hebben zij de crisis in de detailhandel succesvol weten te doorstaan.
Nu lijkt deze crisistijd voorbij en de landelijke verkoop van boeken etc. stijgt weer. Ongeveer 40 procent van de omzet van de winkel komt door de verkoop van boeken, een mooi percentage waar Bernadette best trots op is. Er zijn steeds minder boekenwinkels in de regio met een breed aanbod.
"De boeken en de artikelen die wij verkopen zijn eigenlijk voor een groot gedeelte afgestemd op onze klanten. Je merkt dat bepaalde boeken gewoon beter of slechter lopen in een dorp als Son en Breugel dan bijvoorbeeld in een gelijkwaardig dorp in het westen van het land".

Bekende gezichten
Bernadette heeft natuurlijk ook steun aan haar personeelsleden. Ook zij zijn naast Bernadette de bekende gezichten van de winkel. Samen vormen zij een enthousiast team met kennis van zaken. Maar ondanks het succes en de passie voor het vak, zal Bernadette afscheid moeten nemen van haar winkel. "Op een bepaalde leeftijd moet je de knoop doorhakken" zegt zij. Natuurlijk sta ik nog elke dag met plezier in mijn winkel. Echter er komen weer veel nieuwe en positieve veranderingen, die de omzet en de continuïteit van de winkel ten goede zullen komen. Daarom is het beter om nu het roer aan een ander te overhandigen. Een besluit die met wat emotie gepaard gaat maar wel overwogen is gedaan. "Natuurlijk zal het nog een tijdje bij het "oude" blijven, want de overname moet goed en zorgvuldig gaan" zegt Bernadette.

Opvolger gezocht
Daarom is Bernadette op zoek naar een opvolger. Daarvoor zijn er gesprekken gaande met landelijke partijen die geïnteresseerd in een eventuele overname. Maar voordat zij met deze partijen verder aan tafel gaan willen Bernadette en Cees graag weten of er geen enthousiaste lokale ondernemer of starter is die geïnteresseerd is in de overname van de winkel. Iemand die de winkel kan voortzetten op de wijze die in al die jaren is opgebouwd. Maar ook iemand die kijkt naar de toekomst en de winkel ook voor de toekomst zijn bestaansrecht geeft. Ben jij zo iemand of ken je zo iemand neem dan contact op.
Het is een unieke kans voor iemand die altijd al een eigen winkel wilde starten. "Doordat wij geheel zelfstandig zijn, is er geen afname verplichting bij een franchisenemer en bepaal je dus zelf je assortiment en je inkoop" aldus Bernadette.