De uitgebrande auto na het ongeluk
De uitgebrande auto na het ongeluk

Rob en Koen van der Made uit Son gehuldigd als verkeershelden

Human Interest

Son en Breugel = Rob (55) en zijn zoon Koen (18) twijfelden geen moment, die zaterdag 3 september. Ze hielpen twee bestuurders die op de Eindhovenseweg tussen Son en Eindhoven frontaal op elkaar waren gebotst, uit hun auto. Verkeerswethouder Kees Vortman van de gemeente Son en Breugel huldigde hen afgelopen donderdag 21 september als 'Helden van NUL'. 

 Rob vertelt: "Een van de auto's stond met het portier tegen de vangrail. De bestuurder was te gewond om uit te kunnen stappen. Veel mensen keerden om, of wilden zelfs langs het ongeluk rijden. Koen en ik handelden in een split second." Met die actie redden vader en zoon een leven.

In shock
Rob zette zijn auto schuin op de weg, zodat niemand er door kon. Koen: "We hebben eerst de vrouw uit haar wagen geholpen. Toen liepen we naar de andere auto, de man die daarin zat was in shock. We duwden met onze voeten de deur zo ver mogelijk open. Toen konden we de man uit de auto halen." Een minuut later vatte de auto vlam. 
Aan het denken zetten
Rob vindt hun snelle handelen 'normaal'. "Er was maar één mogelijkheid: ingrijpen." Ook Koen zegt geen moment nagedacht te hebben. "Ik realiseerde me de dag erna eigenlijk pas wat er had kunnen gebeuren. Maar nu we weten dat de man weer thuis is uit het ziekenhuis, geeft me dat veel voldoening." Rob: "Ik ben heel trots op mijn zoon. Ik voel mezelf geen held, maar ben wel blij met de publiciteit. Want ik hoop dat dit mensen aan het denken zet: denk eens wat vaker aan een ander, kom in actie als iemand in nood is." 
 De wethouder vindt de mannen een voorbeeld voor anderen. "Het afgelopen jaar telde Brabant helaas 117 verkeersdoden. Gemeente en provincie werken samen met partners zoals de politie hard aan verkeersveiligheid. Jullie zijn daarvoor in actie gekomen. Daarom zijn jullie echte helden."

Held van NUL
De Held van NUL is iemand die het verkeer in Brabant een beetje veiliger maakt. Het kan groot, zoals in dit verhaal. Maar ook heel klein, bijvoorbeeld de buurjongen die het ijs van alle auto's afkrabt, een basisschool die zelf verkeersborden maakt of een professional die zich al jaren zich inzet voor een bepaald onderwerp. 

NUL Verkeersdoden Brabant 
De verkeersveiligheidscampagne 'Brabant gaat voor NUL verkeersdoden' wil dat elke weggebruiker stilstaat bij zijn of haar rol in het verkeer. Want veilig thuiskomen, dat wil iedereen. De provincie vraagt samen met haar partners aandacht voor bewustwording in het verkeer in Noord-Brabant. We dragen  allemaal ons steentje bij aan dat gezamenlijke einddoel: NUL verkeersdoden in Brabant.
Meer info op www.nulverkeersdodenbrabant.nl.
 

Afbeelding
Ingezonden 6 uur geleden Fatbikes niet welkom bij VVN Verkeersexamen
Afbeelding
Ingezonden 16 uur geleden Minder uitstoot lachgas op rioolwaterzuiveringen van Waterschap De Dommel
De gezamenlijke Opleidingsorkesten van Harmonie PHEV en Asterius
Algemeen 20 uur geleden Jeugd van PHEV schittert tijdens uitwisselingsconcert
Renske Modderman (Rabobank) overhandigd de cheque aan Julius Buijs (SBC)
Algemeen 21 uur geleden SBC verduurzaamt met ondersteuning van de Rabo Clubsupport
Afbeelding
Ingezonden 22 uur geleden Week van de Groene Tuin helpt Brabanders op weg om tuin te vergroenen
Paasletterpuzzel in het centrum van Son en Breugel
Algemeen 23 uur geleden Maak kans op mooie prijzen in het centrum van Son en Breugel