Afbeelding

EHBO-er worden…. hartstikke stoer!

Human Interest

Het is iets wat op het to-do-lijstje van veel mensen staat: leren reanimeren. Toch blijkt uit recent onderzoek dat bijna driekwart van de Nederlanders niet weet wat ze moeten doen als iemand een hartstilstand heeft. Ook weten veel mensen niet hoe een AED (Automatische Externe Defibrillator) werkt.


Door: Arjen Strik

Een ongeluk zit in een klein hoekje
Het is soms een ingewikkelde boodschap om mensen te interesseren, dus blijft het vaak op het to-do-lijstje staan, zonder dat er actie wordt ondernomen. Maar dat geldt niet voor onze plaatsgenoot Ralf Ritzen. Na de geboorte van zijn kinderen besloot hij een EHBO-cursus te gaan volgen. "Een ongeluk zit in een klein hoekje", zegt hij. "De meeste ongelukjes gebeuren thuis." Je kind is toch alles en je wilt toch gelijk hulp kunnen verlenen als er iets onverwachts gebeurt." Hij vertelt dat zijn vader een actieve EHBO-er was en hij als kind vaak meeging naar evenementen, maar dat was even naar de achtergrond geraakt.

Ralf werd eerste hulpverlener
Maar hij ondernam actie en meldde zich aan bij EHBO vereniging Son en Breugel voor het volgen van de basiscursus. Tijdens de cursus leerde hij hoe hij eerste hulp kan verlenen, bijvoorbeeld bij een bloeding, een wond, verstuiking of botbreuk, maar ook hoe te handelen bij een slachtoffer met een stoornis in het bewustzijn of van de ademhaling. Reanimeren en het gebruik van de AED was uiteraard ook een onderdeel van de cursus. Het diploma is twee jaar geldig. Om de geldigheidsduur na twee jaar te kunnen verlengen, is het noodzakelijk om competentietrainingen te volgen om aan te tonen nog steeds een kundig Eerste Hulpverlener te zijn. En dat is hij, een kundige hulpverlener die vaak als EHBO-er actief is bij vele evenementen die in Son en Breugel georganiseerd worden. Zo was hij o.a. actief op de Jaarmarkt, Koningsdag, de Motorcross en de Kindervakantieweek. Zonder vrijwilligers als Ralf kunnen er geen evenementen plaatsvinden.

Een burgerhulpverlener kan een leven redden
Daarnaast is hij burgerhulpverlener geworden. Als burgerhulpverlener is hij aangemeld bij HartslagNu, een reanimatie-oproepsysteem. Bij een slachtoffer met een hartstilstand in zijn buurt krijgt hij via zijn mobiel een oproep om naar dat slachtoffer te gaan. Ralf geeft uitleg: "De eerste 5 minuten zijn cruciaal. Als iemand dan start met reanimeren en een AED aansluit, is de kans op overleven het grootst. Een ambulance redt het vaak niet om binnen die tijd bij het slachtoffer te zijn; na een oproep zijn we als burgerhulpverlener snel ter plaatse en start de reanimatie in afwachting van professionele hulp." Hij vervolgt: "Ik heb dit nu een paar keer meegemaakt, de adrenaline stroomt door je lichaam, je kunt een leven redden!"
Hilarisch wervingsfilmpje

Er zijn meer EHBO-ers nodig.
Het Rode Kruis komt bijvoorbeeld met een opmerkelijk filmpje om mensen op te roepen te leren reanimeren en de EHBO basiscursus te volgen. Het filmpje is opgenomen in samenwerking met de cast en crew van de hitserie Penoza. In de video is te zien hoe hoofdrolspelers Monic Hendrickx (Carmen) en Loek Peters (Berry) een van hun slachtoffers moeten reanimeren als deze een hartstilstand heeft. Men hoopt dat mensen na het onorthodoxe filmpje gemotiveerd zijn om een reanimatiecursus te volgen. "We merken dat veel mensen pas de stap zetten om een cursus te volgen als ze in een situatie terecht zijn gekomen waarbij ze niet weten wat ze moeten doen", zegt een woordvoerster. En dat is zonde vindt ze. "Nog altijd sterven er iedere dag ongeveer 35 mensen in Nederland aan een hartstilstand. Iedereen kan leren reanimeren en leren omgaan met een AED. Snel handelen bij een hartstilstand kan echt het verschil maken tussen leven en dood." Het filmpje is te zien op: https://youtu.be/jCV-UAWpAdY

Door gebruik AED stijgt overlevingskans met 50%
Met de campagne wil men mensen aansporen om een cursus te volgen. De bereidheid om een onbekende te reanimeren blijkt alarmerend laag. De overlevingskans van een slachtoffer stijgt met bijna 50 procent als iemand binnen vijf minuten begint met reanimeren, al dan niet in combinatie met het gebruik van een AED.
Een initiatief waar ook Ralf zich graag hard voor maakt.
Meer info over de cursus en andere vragen is te vinden op de website van EHBO vereniging Son en Breugel: http://www.ehbosonenbreugel.nl