De vrijwilligers
De vrijwilligers Foto: Wil Feijen

ASML steekt de handen uit de mouwen voor Dutmella

Human Interest

Acht maanden na de aanvang van de nieuwbouw van de blokhut van Dutmella wordt er al volop gewerkt aan de afwerking van de ruwbouw aan de buitenkant. Dit gebeurt zoveel als mogelijk door het inzetten van heel veel vrijwilligers.

Door: Adrie Neervoort

Dat Dutmella veel steun heeft bij haar leden en sponsoren mag bekend zijn, maar dat daarbij ook verder gekeken wordt dan in eigen kring bleek woensdag 25 oktober wel.

In en rondom de blokhut in aanbouw waren 14 medewerkers van ASML samen met vier vrijwilligers van Dutmella bezig met de afwerking van de blokhut. Hank Donker, actief lid van Dutmella en werkzaam bij ASML, had zijn collega's van dit hightechbedrijf zover gekregen om mee te werken aan de afwerking van de blokhut.

ASML geeft zijn werknemers acht uur per jaar betaald verlof om vrijwilligerswerk te doen. Zij mogen zelf bepalen wat zij gaan doen en krijgen daarvoor een dag verlof.
Hank Donker kende dit principe natuurlijk ook. Hij heeft via presentaties en gesprekken op de werkvloer een groot aantal van zijn collega's van zijn afdeling Cross sector improvement, zover gekregen dat ze deze acht uur vrijwilligerswerk wilde besteden aan het afwerken van "zijn" blokhut.

En dat bleek geen loze belofte. Op, in en rond de blokhut werd op de bewuste dag met structuur en beleid hard getimmerd. De groep heeft gekozen te assisteren bij het afwerken van de buitenkant van de blokhut door deze te voorzien van larikshouten planken. Ook binnen werden voorbereidingen getroffen voor de houten afwerking.

Onervaren maar gedreven gingen zij aan de slag, eerst kregen ze natuurlijk uitleg hoe dit het beste aangepakt kon worden. Een geoliede machine ging aan de slag, dit keer niet met nanometers zoals op het werk, maar met centimeters, spijkers en hamers, om veel meters te maken.

Een dergelijk een klus kan niet op een lege maag worden gedaan, daarom stond de moeder van één van de aanwezige vrijwilligers klaar met koffie en cake. In de middag kwam er een heerlijke lunch. Veel ondernemers ondersteunen het project niet alleen met geld maar ook met middelen. Zo wordt de lunch deze dag aangeboden door de Albert Heijn uit Son en Breugel. Maar ook andere supermarkten verzorgen of hebben al een lunch verzorgd voor de vrijwilligers.

De verwachting is dat de nieuwbouw van de blokhut in januari 2018 kan worden opgeleverd. Maar er moet nog veel gebeuren, omdat Dutmella heeft gekozen om een groot gedeelte van de afwerking zelf te doen, zijn er nog meer vrijwilligers nodig. Door veel zelf te doen blijft de nieuwbouw betaalbaar en kunnen straks weer veel meiden en jongens in en rondom de nieuwe blokhut veel plezier beleven aan hun lidmaatschap van scouting Dutmella.

Wil je ook meehelpen als vrijwilliger om de blokhut af te werken? Meld je dan nu aan via www.dutmella.nl