Afbeelding
Foto: Artist impression BurgtBouw en RAU

Geen draagvlak bevolking voor huidig ontwerp MFA

Politiek

Son en Breugel - Vormgeving mist dorpskaraker te kil en afstandelijk  Vandaag donderdag 2 november werden de resultaten gepresenteerd van het 'draagvlakonderzoek' naar het ontwerp van de nieuw te bouwen multifunctionele accommodatie (MFA) aan het Kerkplein.

Door: Arjen Strik

Aanleiding van het onderzoek was een motie van de gemeenteraad in juni jongstleden waarin het college werd verzocht nog een keer actief het gesprek aan te gaan met onze inwoners over het voorliggende ontwerp voor de MFA en de resultaten te bespreken met de gemeenteraad. Daarom heeft de gemeente Son en Breugel in augustus opdracht gegeven aan Kantar Public (voormalig NIPO) een draagvlakonderzoek voor het ontwerp van de MFA onder inwoners van haar gemeente uit te voeren. Daartoe zijn focusgroepen samengesteld en is een representatieve steekproef gehouden.

Draagvlak voor MFA maar niet voor het ontwerp
Uit de onderzoeksresultaten komt duidelijk naar voren dat er draagvlak bestaat voor de komst van een MFA in de gemeente Son en Breugel.  Een meerderheid van de bewoners ziet de komst van een dergelijk complex wel zitten.

De plannen voor een MFA zoals ze nu zijn vormgegeven door de gemeente en architectenbureau RAU, stuiten op aanzienlijke weerstand. Zo wil een grote meerderheid een compleet nieuw MFA-ontwerp door een ander architectenbureau.  De redenen voor de afwijzing zijn legio, maar betreffen veelal het 'te grootstedelijke' karakter van het ontwerp. Veel inwoners geven aan dat zij het gevoel hebben onvoldoende gehoord en betrokken te zijn in het proces via welke het MFA-ontwerp tot stand gekomen is. Ook is men ontevreden over het eindresultaat van dit proces: de uiterlijke vormgeving van het MFA. Ook zijn er andere redenen om tegen het MFA-ontwerp te zijn. Gedacht moet worden aan de geplande sloop van de kerk, het verdwijnen van het naastliggende parkeerterrein en de financiële draagbaarheid van de gehele exercitie.

Gebrekkige communicatie
Onder inwoners bestaat het gevoel dat het gemeentebestuur besluiten neemt tegen de zin van inwoners in en zonder voldoende kansen aan inwoners te bieden om daadwerkelijk invloed uit te oefenen op te nemen besluiten. Zo geven inwoners aan dat zij zich voor voldongen feiten voelen geplaatst, bijvoorbeeld waar het de sloop van de kerk betreft. Een meerderheid geeft aan de communicatie vanuit de gemeente over de bouw van het MFA slecht te vinden. Tegelijkertijd geeft een groot gedeelte van de ondervraagden aan dat het inhoudelijk betrekken van inwoners al in een eerder stadium had moeten plaatsvinden.

Een botsing tussen stijlen en waarden
Bijna iedereen zegt de kwaliteit van de leefomgeving als prettig te ervaren. Onze gemeente wordt vooral gewaardeerd om het groene, landelijke karakter en de dorpse kleinschaligheid. De inwoners van Son en Breugel herkennen deze kwalificaties niet in het huidige MFA-ontwerp, waardoor er sprake lijkt te zijn van een botsing tussen stijlen en waarden. Men omschrijft het MFA-ontwerp als modern, groots en kil. Het zou naar de mening van inwoners beter tot zijn recht komen in een stedelijke omgeving dan in een dorp. De onvrede richt zich op de vormgeving van de buitenzijde van het MFA, het materiaalgebruik en de inrichting van het plein.

Hoe verder?
Op basis van dit onderzoek heeft de gemeente Son en Breugel in afstemming met de gemeenteraad de benodigde handvatten gekregen om een weloverwogen besluit te nemen over gedragen vervolgstappen betreffende de vormgeving en realisatie van het MFA. We houden u daar als DeMooiSonenBreugelKrant graag van op de hoogte.