Afbeelding
Foto: Pixabay.com

Toch geen leges voor gastouders

Algemeen

Hoewel het bedrag al in de begroting was opgenomen werd tijdens de raadsvergadering  afgelopen donderdag 9 november, door de raad besloten de leges van startende gastouders te schrappen. Gastouders in Son en Breugel die zouden gaan starten met de opvang van kinderen zouden 500 euro aan leges kosten moeten betalen.

Deze kosten zouden een drempel moeten vormen voor het starten als gastouder.  Dit omdat er bij de start  een verplicht onderzoek van de GGD vereist is naar kwaliteit en veiligheid van de beoogde opvang en dit dus kosten met zich meebrengt, kosten die voorheen door de gemeente werden betaald.
 in het verleden is gebleken dat veel gastouders zich korte tijd na zich te hebben ingeschreven weer lieten uitschreven.  En dan was het kostbare onderzoek van de GGD dus voor niets geweest. De gemeente wilde door de legeskosten ook de vrijblijvendheid van inschrijven weghalen en tevens de kosten van de GGD vergoed zien.


Omdat omliggende gemeentes deze legeskosten niet berekenen, zij nemen de kosten van het onderzoek nog altijd voor eigen rekening, zouden het aantal gastouders in Son en Breugel mogelijk  dalen.
Een niet wenselijke situatie volgens de raad en daarom de wijziging, daardoor ontstond wel een gat van€  8000,-  in de begroting en zou deze hierdoor niet sluitend zijn. Daar werd ook door de raad een oplossing voor gevonden, dit bedrag kon wat de raad betreft uit de "pot onvoorziene uitgave"worden gehaald.