Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Roefeldag kijken, ontdekken en vooral genieten

Algemeen

Son en Breugel - Het was een koude novemberochtend, de ochtend van Roefeldag 2017. Het was zonnig, maar de zon heeft in dit jaargetijde niet veel kracht meer. Warm ingepakt ging ik op weg naar het verzamelpunt, op het Kerkplein.

Door: Lucas van As

Op het moment dat ik bij De Bloktempel kwam, begaven de leerlingen van groep acht zich net op weg. Omdat ze dezelfde kant op gingen, fietste ik er achter aan. Net zo gemakkelijk, dacht ik. Onderweg kletsten de leerlingen vrolijk met elkaar, ze hadden er zin in! Hoewel? Een leerling merkte op: 'ik ben nu al moe.' Dat belooft wat!

Kerkplein werd speelplein
Zo rond 8.45 uur waren alle leerlingen op het Kerkplein verzameld, ook die van De Bloktempel. Wethouder Kees Vortman en Michelle Driessen van de LEV-groep heetten iedereen welkom, het kostte enige moeite iedereen stil te krijgen. Zoveel enthousiaste kinderen, dan met het Kerkplein wel veranderen in een speelplein!

Roefelen is een Vlaams woord, dat zoiets betekent als ontdekken of snuffelen, zoals Kees Vortman uitlegde aan de kinderen. De insteek van Roefeldag is om kinderen van groep 8 van alle basisscholen uit Son en Breugel de gelegenheid te geven een kijkje te nemen bij lokale bedrijven en instellingen. De bedoeling is dat de kinderen een indruk krijgen wat het betekent om te werken bij dat bedrijf of die instelling. 

Op ontdekkingsreis
Vervolgens gingen de kinderen in kleine groepjes op weg. Iedere groep kreeg een envelop met daarin de bedrijven die ze mochten bezoeken. Er waren twee rondes: één van 9.30 tot 10.30 uur en de tweede van 11.00 tot 12.00 uur. Iedere groep bezocht per ronde één bedrijf, iedere leerling kon een voorkeur opgeven voor een categorie, bijvoorbeeld techniek of horeca. Het tweede bedrijf werd willekeurig toegewezen, waarbij wel zoveel mogelijk geprobeerd werd een totaal verschillend bedrijf te kiezen. 

Ik nam eerst een kijkje bij Groenevelt Motoren, op Ekkersrijt. Binnen trof ik een groep van vijf jongens van De Bloktempel, begeleid door twee moeders. Het was duidelijk dat Groenevelt de eerste keuze was van deze groep, de jongens hingen aandachtig aan de lippen van Berry, medewerker van Groenevelt Motoren. 

Gefascineerd keken ze rond
Het hoogtepunt was het bezoek aan de werkplaats, waar de jongens zelf de brug omhoog en omlaag mochten doen, met behulp van een voetpedaal. Daarnaast mochten ze de banden oppompen, en de ketting smeren.

Gefascineerd keken de jongens naar alle apparatuur die in de werkplaats stond, en naar de motoren zelf. Tenslotte mochten de jongens even plaats nemen op een motor, die stevig verankerd op de brug stond. Zo trots als een pauw, en volledig in hun element, zaten ze op de motor. Een prachtig plaatje, vastgelegd door twee trotse moeders!

Tevreden gingen ze naar de tweede afspraak, voor Berry was het de eerste keer dat Groenevelt Motoren deelnam aan de Roefeldag. Het is uitstekend bevallen!

De tweede rond
In de tweede ronde ging ik kijken bij Albert Boudewijns, schoenmaker in de Nieuwstraat. Daar trof ik een groep van twee meisjes en vier jongens van de Sonnewijzer, met hun leraar. Eerst kregen ze een verhaal over schoenreparatie, vervolgens gingen ze aan de slag! Ade groep werd in tweeën gedeeld, een deel mocht onder begeleiding van Albert een sleutelhanger maken. Met een metalen stempel sloegen ze letter voor letter hun naam, of die van hun vader, moeder of ander familielid, in een stukje leer. Daar werd vervolgens een ringetje door gestanst, en klaar is Kees! 

De anderen keken even mee met podotherapeute Brechtje, die een 'blauwdruk' maakte van de voeten, Brechtje gaf ook een toelichting van haar werk.

Fanatiek gehamer
Halverwege werd geruild, weer werd er fanatiek gehamerde en gestempeld. De kinderen lieten het niet bij één sleutelhanger…

Het was mooi om te zien hoe kinderen genieten van dit kijkje in de keuken, het was vooral leuk om ze bezig te zien. Een beetje (achtergrond)informatie hoort er zeker bij, maar bezig zijn vonden de kinderen toch het leukst.

Hopelijk helpt dit de kinderen bij hun toekomstkeuze. Sommigen hebben al een duidelijk idee wat ze willen worden, anderen niet. In beide gevallen is het goed ook eens een andere wereld te zien. Al met al is de Roefeldag 2017 een geslaagd evenement, ik verheug me op volgend jaar!
 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding