Opstijgend vliegtuig van Eindhoven Airport
Opstijgend vliegtuig van Eindhoven Airport

Toenemende overlast Eindhoven Airport

Ingezonden


Son en Breugel/Woensel - Volgens waarnemingen van diverse bewoners van Eindhoven Noord, Best en Son en Breugel is het aantal vluchten, dat vanaf de luchthaven opstijgt in noordelijke richting - soms zelfs met wind mee - toegenomen en daardoor dus ook de geluidsoverlast. Dit gebeurt veelal op zonnige dagen, (zoals de afgelopen maand mei) dus precies op dagen dat omwonenden op het terras willen doorbrengen.

Door: Willem van den Brink

Uw constatering dat er sinds enige tijd vaker in noordelijke richting wordt opgestegen, klopt. Juist om de mensen aan de andere kant van het vliegveld (de Kempen) te ontlasten en de overlast te spreiden, kiest de verkeerstoren op de vliegbasis met opzet vaker voor deze vertrekrichting. Dit wordt "baanspreiding" genoemd.

U kunt hier meer over lezen op de website van www.samenopdehoogte.nl. Hierin dit wordt o.a. uitgelegd hoe baanspreiding wordt toegepast door de luchtverkeerleiding en waarom vertrekkende vliegtuigen vaker over Son & Breugel vliegen. Als u overlast ervaart, kunt u een natuurlijk ook een klacht indienen onder "melding indienen". Let op: Uw melding is belangrijk, want klachten worden meegenomen in de rapportages en hebben invloed op het beleid ten aanzien van baanspreiding. U mag ook vaker klagen. Ook hier geldt: wie zwijgt stemt toe, dus laat uw stem horen!