Afbeelding
Foto: Pixabay.com

Bestrijden overlast van ratten zaak van gemeente en inwoners

Algemeen

Son en Breugel - De laatste tijd klagen bewoners rondom het 17 Septemberplein en de Boslaan in Son en Breugel over de aanwezigheid van extreem veel ratten. Ook in andere wijken zijn er veel meer ratten dan normaal zichtbaar. 
De klachten zijn bekend bij de gemeentelijke buitendienst, zij nemen de klachten dan ook heel serieus en nemen de nodige stappen om het probleem te bestrijden.

Er zijn direct maatregelen genomen om de overlast terug te dringen. Zo is ongediertebestrijder Van Eck ingeschakeld om de ratten te bestrijden. De gemeente Son en Breugel is om ecologische redenen gestopt met het inzetten van gif als bestrijdingsmiddel. Het alternatief is de  elektrische val.
.
Ook  word de leefomgeving waar ratten gesignaleerd zijn minder aantrekkelijk gemaakt voor ratten. Daarbij moet je denken aan het wekelijks legen van afvalbakken in het bewuste gebied en het direct schoonmaken van het Raadhuisplein na afloop van de weekmarkt.

Maatregelen aangescherpt
Toch blijken deze maatregelen nog niet afdoende en zijn de maatregelen aangescherpt. 
 De afvalbakken worden nu drie maal per week geleegd en naast deze leegmomenten vindt er extra controle plaats op volle afvalbakken. 
Daarnaast wordt er (naast het reguliere vegen) op vrijdagochtend extra geveegd op het 17 Septemberplein en omgeving. Na het weekend wordt wederom geveegd op het 17 Septemberplein en het plein achter de Rabobank. Bij het aantreffen van zwerfvuil bij de ondergrondse container wordt dit direct opgeruimd. Het wijkteam zet dus extra capaciteit in om de rattenplaag te bestrijden, maar vraagt ook de inwoners om hulp.

Daarom graag aandacht voor het volgende:

Hou uw omgeving schoon! Laat geen etenswaren op straat achter, maar deponeer het in de afvalbakken. 
Laat geen afval(zakken) buiten rondslingeren. Voer (ook brood voor vogeltjes, eendjes etc. ) voor huisdieren is eten voor ratten, bewaar dit dus in huis.

Ziet u een rat? Meld het ons klantcontactcentrum (0499-491491). Of gebruik de BuitenBeterApp. Vermeld altijd duidelijk uw adres en telefoonnummer, zodat ons wijkteam indien gewenst contact kan opnemen. Social media is een prettig kanaal om zaken te delen, maar in dit geval minder efficiënt.

Treft u een volle afvalbak of zwerfvuil aan in uw omgeving? Ook dat horen we graag. Het Klanten Centrum Contact verzamelt de meldingen en geeft ze door aan het wijkteam.