Afbeelding
Foto: Ingezonden

Vrijwillige Mantelzorg: Alle tijd voor persoonlijke aandacht

Algemeen

Son en Breugel - De stichting Vrijwillige Mantelzorg Best Oirschot Son en Breugel – voorheen Vrijwillige Thuiszorg – ondersteunt mantelzorgers bij hun loodzware taak. Eens per week of per twee weken ontlasten de vrijwilligers van deze stichting mantelzorgers die de zorg hebben voor een familielid met dementie of met een andere chronische zieke. Of mantelzorgers van mensen die thuis willen sterven. Zodat deze mantelzorgers tijd voor zichzelf hebben. Wat drijft de vrijwilligers van deze stichting? En hoe ervaren zij dit werk? Een gesprek met Marianne Geerts, Liesbeth Op 't Hoog en Mieke van Schijndel.

Marianne Geerts uit Best werkte 25 jaar lang in de zorg, maar ze haalde er geen voldoening meer uit: "Het was een enorme papierwinkel. En alles moest in een vloek en een zucht gebeuren: naar de wc, aankleden, haren wassen. Sinds anderhalf jaar werk ik als vrijwilliger bij de stichting Vrijwillige Mantelzorg en nu denk ik niet meer 'ik moet weer', maar 'ik mág weer'. Heerlijk!" Liesbeth Op 't Hoog uit Spoordonk beaamt dit. Zij werkt al 6 jaar voor de stichting Vrijwillige Mantelzorg en heeft daarvoor ook in de zorg gewerkt.

Goed kunnen luisteren
Mieke van Schijndel uit Son heeft geen verpleegkundige of zorgachtergrond, maar is erin gerold via een vriendin: "Ik wilde vrijwilligerswerk gaan doen en zij vond dit bij mij passen. Je hoeft echt niet uit de zorg te komen om dit werk te kunnen doen. Het belangrijkste is: geduld hebben, empathisch zijn, goed kunnen luisteren en tijd hebben. Het kost maar een ochtend of middag in de week of in de twee weken. Er moet natuurlijk wel een klik zijn tussen jou en de cliënt. Als je niet uit de zorg komt, krijg je eerst een cursus van vijf bijeenkomsten. Daar komen onderwerpen aan bod zoals dementie en praktische vaardigheden zoals tillen en rolstoel duwen."

Wat doe je zoal?
"Dat hangt helemaal van de cliënt af", vertelt Mieke. "Ik heb een cliënt met beginnende dementie die soms de hele ochtend in bed blijft liggen. Dan heeft ze geen zin om eruit te komen. Maar ze praat honderduit over haar kinderen en kleinkinderen. Als ze wel zin heeft, gaan we een stukje wandelen. Een vorige cliënt vond het heerlijk als we ergens met de auto naartoe gingen. En dan altijd ergens koffiedrinken met een taartje erbij!" Marianne vult aan: "Bij sommige cliënten kook ik, doen we een spelletje rummikub of kijken we televisie. Maar de meeste mensen vinden het heerlijk om te praten. Dan hoef je alleen maar te luisteren."

Veel voldoening
"Het is heel dankbaar werk", vertelt Liesbeth. "En nieuwe vrijwilligers uit Son zijn altijd welkom, want er is veel vraag naar." Wilt u ook vrijwilliger worden bij de stichting Vrijwillige Mantelzorg, bel dan naar 06-156 202 62 of stuur een e-mail naar info@vrijwilligemantelzorg.nl.

Op de foto staan v.l.n.r. Liesbeth Op 't Hoog, Mieke van Schijndel en Marianne Geerts