Afbeelding
Foto: Ingezonden

Belastingdifferentiatie rioolheffing

Algemeen

De gemeenteraad besloot afgelopen week dat je in Son en Breugel vijftig euro per jaar op de rioolheffing kunt besparen als je je regenpijp afkoppelt, zodat het regenwater niet in het riool terecht komt. Ook kun je een eenmalige subsidie krijgen van maximaal 300 euro. Kost deze duurzaamheidsactie de gemeente niet ontzettend veel geld? Dat zou kunnen. Maar als iedereen zijn regenwater blijft afvoeren via het riool, zal dat veel duurder uitpakken. Want dan moeten er in de toekomst grote vervangingsinvesteringen aan het riool gebeuren. Ambitieuze duurzaamheidsplannen of nog een 'te ver van mijn bed show'?

Redacteur: Ineke van Uden
(GazetMedia)


Niet alleen financiële argumenten waren uitgangspunt voor de raad om een gedifferentieerde rioolheffing goed te keuren. Ook vanuit duurzaamheidsoverwegingen kwam men tot het besluit om de rioolheffing te splitsen in een eigenarenheffing voor hemelwater en een gebruiksheffing voor afvalwater. Het dossier belastingdifferentiatie rioolheffing komt grotendeels van de hand van oud-wethouder Tom van den Nieuwenhuijzen. Het dossier loopt al even. Her en der zijn er steeds aanpassingen gedaan. Zo is er nu ook geregeld dat een afkoppelcoach ingezet kan worden bij woningen waar het een hele puzzel is om het hemelwater op een andere wijze af te voeren dan via het riool. En mocht het afkoppelen helemaal niet kunnen, dan krijgt de huiseigenaar toch de heffingskorting van 50 euro per jaar.

Leeft het afkoppelen al bij de inwoners van Son en Breugel?
De familie Hendriks uit de Antoon van de Venstraat hebben inmiddels twee grote opvangbakken in hun achtertuin laten leggen: "De tuin ging toch op de schop, dan direct ook maar het hemelwater zelf opvangen in plaats van via het riool af te laten voeren. Als we de tuin niet onder handen hadden moeten nemen, hadden we waarschijnlijk deze klus niet op deze manier zo groots aangepakt. Met de 300 euro subsidiegeld kom je er niet. Die bijdrage is maar een schijntje met wat je daadwerkelijk kwijt bent. De andere kant is dat je wel op een goede manier duurzaam bezig bent. Het hemelwater geef je terug aan de bodem en schoon water komt niet in het riool terecht. Dat is ook wat waard."

Ook Bart Swinkels van 'Swinkels-Gruithuijzen Hoveniers en Tuinontwerpers' heeft een poging gedaan om het regenwater niet via het riool af te laten voeren. En dat is voor 90% gelukt: "Het klinkt zo simpel. Je zaagt je regenpijp af en zet er een regenton onder. Maar met een groot oppervlak van een dak red je het niet met regentonnen. Een bochtje aan je regenpijp maken zodat het water de tuin inloopt is ook niet bij ieder huishouden de goede oplossing. Wateropvangbakken onder de grond plaatsen is best nog een complexe toestand waar je wel de juiste informatie over moet krijgen en de juiste personen voor moet vinden die dit kunnen plaatsen. Toch kun je ook wat kritische kanttekeningen plaatsen. Een plastic opvangbak onder de grond. Hoe ziet die er over 30 jaar uit? Is dat vanuit duurzaamheidsoverweging verantwoord?"

Bart Swinkels is een groot voorstander van duurzaamheidsmaatregelen. Maar volgens hem begint het afkoppelen van de regenpijp niet bij 'alleen maar' een subsidie of korting op je rioolheffing geven: "De gemeente zou moeten beginnen met een stukje bewustwording. Begrijpelijk uitleggen waarom het belangrijk is dat hemelwater niet in het riool terecht komt. Dat het allemaal veel duurzamer kan." Het is eigenlijk best raar dat we naast de regenpijp bij ons schuurtje een kraantje hebben waar we een gieter onder zetten om de bloemen water mee te geven. Het (schone) water wat via de regenpijp naar het riool gaat, gezuiverd wordt en terugkomt via het kraantje maakt wel een hele grote omweg om vervolgens weer als sproeiwater gebruikt te worden.

Bart Swinkels: "Misschien is het voor veel inwoners nu een te grote stap om aan de achterkant en zijkant van het huis alles af te koppelen. Doel je op vijftig mensen die alles afkoppelen en daarmee de subsidie krijgen en de rioolheffingskorting krijgen of ga je voor duizend huishoudens die in ieder geval een regenton onder een afgezaagde regenpijp bij hun afdakje of schuurtje zetten? In dat laatste geval bereik je meer mensen die bewust meedoen aan duurzaamheid."

Bart Swinkels had eerder al een idee geopperd om bij wijze van spreken driehonderd regentonnen in het dorp uit te delen. In iedere straat aan één huishouden een regenton cadeau geven. Als je dan per straat een uitleg geeft, gaat het leven en creëer je bewustwording en een breed draagvlak. Dat plan is het niet geworden. Of de subsidieregeling en de 50 euro heffingskorting (op jaarbasis) mensen over de streep gaan trekken, zal de praktijk uit moeten wijzen.

Afbeelding